Rachied Doekhie: “Miljoenen gevreten met slechte ontwateringswerkzaamheden”

“Dat verschillende gebieden door de aanhoudende regenbuien afgelopen weekend dit jaar wederom blank zijn komen te liggen, is te wijten aan de schuld van aannemers en de slechte controle door de overheid. Het geld wordt gevreten, gestolen en gewoonweg opgemaakt”, zegt NDP-topper en parlementariër Rachied Doekhie aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat tussen januari en februari vorig jaar ongeveer SRD 80 miljoen is uitgegeven voor ontwateringswerkzaamheden. Uiteindelijk bleek na de aanhoudende regenbuien in april 2017 dat wederom 69 graafmachines voor nog eens SRD 100 miljoenen ingezet moesten worden om dezelfde ontwateringswerkzaamheden te verrichten. De NDP’er uitte toen ook zijn misnoegen hierover tijdens een DNA-vergadering. “Ik had toen ook in de DNA voorspeld dat in april en mei 2018 wij weer hetzelfde liedje zouden zingen. Het werk wordt besteed aan een paar aannemers, ze komen en deng mang e djuku djuku a grasi even, niemand controleert het werk en na een paar maanden gaat een ieder weer janken. Nu gaan wij weer een paar miljoenen moeten uitgeven. Wanneer het werk goed zou worden gedaan, zouden wij niet jaarlijks hoeven te klagen. Het feit dat men nu weer hetzelfde werk moet gaan doen, betekent dat er geen controle is. Als wij nu al het geld optellen dat wij in de afgelopen jaren voor ontwatering hebben uitgegeven, dan zouden wij heel Caricom al hebben ontwaterd”, aldus de NDP’er.
Aannemers hebben ook hun mensen op ministeries
Dat de ministers van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) en Regionale Ontwikkeling (RO) gezamenlijk optrekken en terstond graafmachines hebben ingezet, is volgens Doekhie een goede zaak, maar niets bijzonders. “De overheid denkt dat zij haar taken doet en alle drie ministeries geven dan uit om dezelfde werkzaamheden uit te voeren. Het is mooi en waar dat je machines hebt ingezet, maar alleen boeven heb je ingezet. De aannemers stelen en hebben ook mensen op de ministeries die de stukken door de minister, die te goeder trouw handelt, laten tekenen en wegsturen voor uitbetaling. Niemand gaat het werk controleren.” Volgens de politicus zijn er tal van gevallen waar achteraf blijkt dat aannemers wel zijn uitbetaald, maar deze nooit zelf met een machine op de locatie zijn verschenen om het werk aan te raken.
Districtscommissaris Nickerie bij sommige calamiteiten niet gekend
Doekhie benadrukt dat bij sommige van dit soort calamiteiten in het rijstdistrict, de districtscommissaris van Nickerie niet eens door autoriteiten wordt gekend. “Machines worden dan van links en rechts gehaald. Ze komen zelfs vanuit Paramaribo. Kort geleden was er ook een geval in Nickerie waar twee aannemers op dezelfde plaats werden ingezet en hierdoor ruzie kregen. Hun machines botsten tegen elkaar en de zaak escaleerde zover dat de politie zelf erbij moest worden gehaald. Laten wij zaken daarom correct doen en dit soort problemen voorkomen”, aldus de politicus.
Prestatiesysteem invoeren
De parlementariër stelt voor met spoed een prestatiesysteem in te voeren bij de overheid. Hierdoor moet een speciaal team het werk na oplevering gaan toetsen, waarna een rapport wordt opgemaakt. Pas dan moet de minister tekenen voor uitbetaling. Hij stelt ook voor dat bewindslieden bij oplevering van dit soort werkzaamheden ook persoonlijk en eventueel met DNA-leden de zaak op locatie gaan controleren.
FR

error: Kopiëren mag niet!