Griepvirus komt al jaar en dag voor in Suriname

Met het aanhoudende regenweer, dat in de weekenden een hoogtepunt lijken te bereiken, is de angst voor het krijgen van het griepvirus het hoogst. Amar Ramadhin, huisarts werkzaam bij Huisartsenkliniek CuraMed, geeft aan dat het griepvirus al jaar en dag voorkomt in Suriname. “Wij zien jaarlijks perioden dat er een kleine toename is van griepgevallen. Dat is op zich geen vreemd verschijnsel. Mensen zijn ook subjectief voor griep, welke ze vaker hebben gehad, elke keer weer anders en vaak langer duurt”, zegt de huisarts. Dit aspect is volgens hem moeilijk te onderzoeken. Er zou een goede dataverzameling moeten plaatsvinden als de bewering dat de griep die men nu heeft, inderdaad erger is en langer duurt.
“Een reden waarom mensen tegenwoordig wel erg snel paniekerig worden, komt waarschijnlijk vanwege het feit dat wij in het recente verleden te maken gehad hebben met vervelende virale ziektebeelden, namelijk, Zika en Chikungunya epidemieën.” Dengue is een ziektebeeld dat nog regelmatig voorkomt. Deze ziekten hebben allemaal een virus als ziekteverwekker en geven ook een beeld van een griep in de beginfase, namelijk hoge koorts, lichaamspijnen, koude rillingen, keelpijn en soms hoofdpijn. De vrees dat het een van deze eerdergenoemde ziektebeelden zou kunnen zijn, blijkt nog steeds aanwezig te zijn bij vele personen, zegt Ramadhin. Echter zijn er de laatste tijd sporadische gevallen voorgekomen.
“Ik wil de samenleving geruststellen om bij verdenking van een griep ervoor te zorgen dat zij voldoende vocht gebruikt, aangezien bij hoge koorts de mens veel zweet en daarbij ook vocht verliest, genoeg rust neemt, proberen besmetting tegen te gaan door de neus en mond zo min mogelijk aan te raken, ook bij aanraken van anderen de handen te wassen met water en zeep en tot slot bij het hoesten en niezen de neus en mond te bedekken. Verder moet het duidelijk zijn dat antibiotica niet helpt bij een griep. Immers, antibiotica zijn medicamenten gericht tegen bacteriën en niet tegen virussen. Het enige wat men kan gebruiken, is paracetamol bij hoge koorts. Ook het gebruik van vitaminen is niet aan te bevelen”, zegt Ramadhin.
Meestal verdwijnen de griepklachten binnen 3 tot 5 dagen. Bij kinderen jonger dan 3 maanden met hoge koorts zou de huisarts wel adviseren de arts te raadplegen. Ook bij ouderen met onderliggende aandoeningen is het raadzaam om alert te blijven, omdat er ziekten zijn die kunnen bijkomen, zoals een longontsteking.
NK

error: Kopiëren mag niet!