OM eist 3 jaar gevangenisstraf in 400 kilo cocaïnezaak

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren zijn pleidooi gehouden in de zaak, waarbij in de dubbele bodem van een container ruim 400 kilo cocaïne werd aangetroffen. In deze zaak is nog aangehouden een douanier. De inklaarder is reeds eerder in vrijheid gesteld. Officier van Justitie Claudia Bruining trachtte in haar pleidooi een verband te leggen tussen de handelingen die bij de invoer zijn gepleegd en destilleerde hieruit een mogelijke betrokkenheid van de douanier bij de uitvoer. De douanier heeft steeds aangegeven benaderd te zijn via een klant om de container te laten uitklaren. Hij schakelde de inklaarder in en ook regelde hij de truckchauffeur die de container van het Nieuwe Havencomplex wegreed en het op de hoek afkoppelde. Dit was ook zo door de klant gevraagd. De container was voor het verlaten van de haven volledig gestript en is er nimmer enig verboden spul in de container aangetroffen bij de invoer. Na een week werd de container teruggebracht en zou het leeg uitgevoerd worden. De politie kreeg een tip dat er cocaïne in de lege container was verborgen. Bij onderzoek werd inderdaad 400 kilo cocaïne aangetroffen. De betrokkenheid van de douanier bij de invoer van de container werd gelinkt aan het vinden van cocaïne bij de uitvoer. Uit het onderzoek is gebleken dat met betrekking tot de uitvoer de douanier alleen gevraagd had wat het kost als de container op een zaterdag teruggebracht zou worden. Deze informatie had hij uiteindelijk niet gedeeld met de klant, omdat de klant zelf per email informatie had opgevraagd aan de verschepingsmaatschappij. Het OM eiste een gevangenisstraf van 3 jaar onvoorwaardelijk onder aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest, SRD 25.000 boete, subsidiair 6 maanden hechtenis, teruggave van alle in beslag genomen gelden aan de douanier en verbeurdverklaring van een telefoontoestel.
De inklaarder wordt valsheid in geschrifte ten laste gelegd, omdat hij de machtiging voor de inklaring valselijk heeft opgemaakt. Ook hij heeft niets te maken met de uitvoer van de container. Tegen de inklaarder eiste het OM een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
De douanier wordt bijstaan door de advocaten Chandra Algoe en Benito Pick. Voor de inklaarder komt advocaat Aryan Ramlakhan op. De advocaten zullen op 19 april hun pleidooi houden.

error: Kopiëren mag niet!