“Zelfs de politie kan illegale bussen niet aanpakken”

De illegale bussen op de particuliere trajecten zijn een bron van ergernis voor elke vergunninghouder. Niet alleen de particuliere bushouders zijn de situatie al zat, maar ook de contactpersonen (woordvoerders) van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO). Alhoewel velen ervan uitgaan dat de knelpunten binnen deze sector niemand van de belangenbehartigende organisatie deert, weerspreekt Rawien Bajnath deze zienswijze. Hij is de woordvoerder van de PL-bushouders. De woordvoerders zijn overigens aanspreekpunten van de PLO bij wie de bushouders hun misnoegen kunnen uiten. In gesprek met Dagblad Suriname licht Bajnath toe dat hij vrijwel alle wegen heeft bewandeld om de kwestie van de illegale bussen tot het verleden te laten behoren. “We krijgen al meer dan 10 jaren te maken met dit probleem, maar tot de dag van vandaag is het niet opgelost.”
PL-bussen kunnen niet optimaal rijden
Bajnath beklemtoont dat hij slechts de issues aan het licht kan brengen. De oplossing hiertoe ligt echter compleet in handen van de autoriteiten. Zo hebben de bushouders van de route PL (Paramaribo-Lelydorp) enorme last van de PO (Paramaribo-Onverwacht) pendelbussen, die vooral na 18:00 uur op de PL-eindhalte te Lelydorp parkeren. Ook zijn er tal van andere illegale bussen die zich voordoen als een PL-bus. “Men koopt een bus en komt op de PL-route rijden alsof men een vergunning heeft.” Hierdoor kunnen de PL-bussen niet optimaal rijden. “Onze sector kampt al jarenlang met tal van problemen en met de komst van de illegale bussen worden onze problemen alleen maar groter. Ik ben bovendien niet degene die de illegale bussen kan tegenhouden, dat is de taak van de politie.” Bajnath gaf te kennen dat deze issue reeds bij de PLO-voorzitter is aangekaart, die in de komende week de directeur van Transport naar een oplossing zal vragen. Hij beweert tevens dat de periodieke controle van de autoriteiten over de naleving van de vergunningsvoorwaarden een middel is om de vergunninghouders te controleren. “De controleurs van de overheid kunnen niet optreden tegen de illegale bussen. Daarom verkeren we nu in een grote chaos.”
Geen sancties tegen illegale bussen
Volgens Bajnath is hij persoonlijk naar de onderdirecteur van het directoraat Transport op het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) geweest om verlichting te zoeken voor de illegale bussenproblematiek. Echter mocht dit niet baten. Ook de interventie van de politie en districtscommissaris (dc) van Zuid-Oost Wanica heeft nog geen zoden aan de dijk gelegd. Bajnath accentueert dat wanneer een buschauffeur een bekeuring krijgt, dezelfde chauffeur binnen enkele minuten paraat is om de werkzaamheden te hervatten, zonder dat de politie ingrijpt. “Ook al geef je de politie het kentekennummer van de illegale bussen door, toch treden ze niet op. Als je de politie vraagt wat er aan de hand is, zeggen ze dat de buschauffeur aangeeft dat hij bezig is met een bustocht. Hoe kan je bezig zijn met een bustocht terwijl je bijna bij elke bushalte stopt om passagiers in en uit te laten stappen?”, aldus Bajnath.
KSR

error: Kopiëren mag niet!