Maisha Neus brengt bezoek aan Nederland

Maisha Neus
Maisha Neus
De nieuwbakken politicus Maisha Neus is uitgenodigd om de Pim de Kuijyer Lezing te verzorgen. Dit is een jaarlijks terugkerende lezing. Sinds 2015 is dit een podium voor een wereldverbeteraar, die laat zien dat je op jonge leeftijd grote woorden als mensenrechten en democratisering in de praktijk kan brengen. Deze vindt plaats op vrijdag 6 april in De Balie, een instituut waar vele lezingen worden georganiseerd, ook politieke. Neus vertelt tijdens de vierde Pim de Kuijyer Lezing over haar strijd voor een betere toekomst van Suriname.
Verder is Neus ook uitgenodigd door ‘The Black Archives’, een groep jongeren die activiteiten organiseert in het gebouw van ‘Ons Suriname’ aan de Zeeburgerdijk. The Black Archives is een historisch archief, waar men terecht kan voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn. Daar zal ze een presentatie verzorgen over het proces tot de oprichting van ‘Strei!’ en daarna volgt een gesprek met Sylvana Simons en Simeon Blom. Zij zullen ingaan op de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Dit vindt plaats in het kader van 50 jaar na de moord op Martin Luther King.
Het is niet de eerste keer dat Neus in Nederland zal spreken over zaken Suriname aangaande. Dagblad Suriname vroeg Neus waarom zij ervoor kiest om ook in Nederland haar zegje te doen. “Het heeft lang geduurd en veel overtuigingskracht van hun zijde alvorens ik uiteindelijk ‘ja’ zei. Je leest hun website (Pim de Kuijyer) over wereldverbeteraar, en dan denk je bij jezelf: ik heb nog niks gedaan. Er is echt met mij gesproken”, vertelt Neus. Zij benadrukt dat er bijkans 350.000 mensen van Surinaamse origine in Nederland zijn. Daarnaast zijn er ook heel wat Nederlanders in Suriname. “Als wij een deel van de mensen in diaspora kunnen bereiken met de overtuiging om ons te ondersteunen met financiën, plannen, praktische ondersteuning, is dat mooi. Iedereen zegt dat je geld nog hebt voor campagne. Nu wij geld zoeken, moet het geen probleem zijn”, stelt de politicus. Neus hoopt de diaspora te kunnen inspireren om Strei! te kunnen ondersteunen, en ook terug te komen naar Suriname.
Strei! blinkt uit
Zij denkt dat Strei! uitblinkt vanwege de issues waar de partij zich voor sterk maakt. “Verschillende partijen hebben die zaken nooit eerder aangekaart. Mensen staan achter de boodschap. Wie wilt nou geen transparantie, openbaarheid van bestuur en corruptie aanpakken? Het voordeel en nadeel van geen ervaring hebben in de politiek van Suriname is dat je in principe nog onbevlekt bent. Je hebt geen weet van die tjories. Je hebt een schone lei”, stelt Neus over de sterke kant van de concurrentiepositie van de partij. De oprichting van de politieke partij Strei! moet juridisch nog worden afgerond. Neus is ook nog steeds Nederlander. Zij heeft inmiddels antwoord ontvangen van de Vreemdelingendienst dat haar naturalisatie goed verloopt.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!