Bushouder: “Het lijkt alsof OWT&C alles wil bepalen over particulier busvervoer”

De chaos op de particuliere trajecten wordt met de dag groter. Het ziet ernaar uit dat met de verkondiging van de nieuwe pestmaatregelen van de autoriteiten deze chaos intensiever zal worden. John Mahadewsing, voorzitter van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), heeft tijdens de recente algemene ledenvergadering (alv) de nieuwe maatregelen nogal beknopt toegelicht. Het betreft het rijden met een seatbelt voor de busbestuurders, het verwijderen van de klepstoelen, het wijzigen van de vergunningsvoorwaarden en het hanteren van de chauffeurskaarten. Alhoewel het PLO-bestuur hierbij kanttekeningen heeft geplaatst, liet men eveneens weten dat het regels zijn, waardoor er daaraan niet veel gedaan kan worden.
Een bushouder liet op de alv duidelijk merken dat het PLO-bestuur een eind moet maken aan de gehoorzame opstelling tegenover de autoriteiten. “Ik vind dat PLO nu sterker op de benen moet staan. Het lijkt alsof het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) alles wil bepalen voor ons, zoals het verwijderen van de klepstoelen. Ik ga ervan uit dat je eerst met PLO gesproken moet hebben voordat je tot een concept komt. PLO moet dit soort zaken juist voorkomen.” Dat de directeur van Transport de vervallen vergunningen wil intrekken, vormde een heftige discussie op de alv. Op grond van de vergunningsvoorwaarde dient de vergunning ruim 6 maanden van tevoren verlengd te worden. “Het is net als wanneer je 60 jaar wordt en je AOV moet ontvangen. 3 maanden voordat je 60 jaar wordt, moet je je stukken indienen. Maar als je een maand van tevoren gaat, zegt AOV-kantoor toch niet dat je je AOV nooit meer zal krijgen?”
Vanwege de stopzetting van de uitgifte van nieuwe vergunningen, ontstaat weleens de situatie dat een vergunning ten verkoop wordt aangeboden voor circa SRD 15.000. Deze taferelen verdienen ook een harde aanpak vanuit het ministerie, suggereerde een bushouder. Vele bushouders krijgen het gevoel alsof de nieuwe maatregelen slechts 1 doel hebben, namelijk het pesten van de particuliere bushouders. “Een bushouder mag 3 vergunningen op zijn naam hebben. En hoeveel auto’s mag een taxihouder hebben? Ongelimiteerd! Hebben de taxichauffeurs dan ook geen chauffeurskaart nodig? De overheid is dus bezig om de bushouders te pesten!”, aldus een zeer ontevreden particuliere bushouder.
KSR

error: Kopiëren mag niet!