Surinaamse ondernemers doen nog niet mee aan grote aanbestedingen IDB

Surinaamse ondernemers doen nog niet mee aan grote aanbestedingen IDB1In de jaren 2016 en 2017 heeft de IDB Suriname aangaande in totaal 212 contracten gehad. Aan die 212 contracten is er ruim US$ 38 miljoen door de IDB uitgegeven. Bijkans 70% van dit geld is gegaan naar consultancydiensten. Deze 70% trok maar 30% (US$ 11.4 miljoen) van de US$ 38 miljoen. 30% van de contracten was voor aanbestedingen rond goederen en werk. Deze 30% trok 70% (US$ 26.6 miljoen) van de US$ 38 miljoen. Veel van de consultancy contracten had een mindere financiële waarde.
Ruim 72% (ruim 152) van het aantal contracten is getekend door lokale ondernemers, 28% (60) is getekend met buitenlandse bedrijven. Echter blijkt de hap in financiën voor lokale ondernemers niet interessant te zijn. De 152 lokale contracten hebben maar 31% (US$ 11.7 miljoen) kunnen benutten uit de US$ 38 miljoen. De rest van de 69% (US$ 26.2 miljoen) uit de US$ 38 miljoen ging naar het buitenland.
Dit betekent volgens de IDB dat veel bedrijven uit Suriname wel meedoen aan de aanbestedingen, maar niet aan grote aanbestedingen. Als naar de contract awards gekeken wordt, blijkt dat lokale bedrijven weinig participeren in de grote aanbestedingen. Daarnaast is ook een probleem dat een aantal lokale bedrijven niet voldoet aan de eisen van de IDB om mee te doen aan aanbestedingen. Vaak is het probleem dat bepaalde instructies niet goed doorgenomen zijn. Vandaar de IDB in 2016 is gestart met beurzen, om vooral de lokale private sector te informeren over aanbestedingsprocedures. Van het jaar werd de beurs zelfs uitgebreid met een Franse Fonds en de Islamic Development Bank. Veelal hanteren deze organisaties dezelfde aanbestedingsprocedures.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!