‘We moeten zuinig zijn en netjes omgaan met onze waterbronnen’

We moeten zuinig zijn ons waterDe jaarlijkse Wereld Waterdag is een internationale dag van de Verenigde Naties in het teken van water en wordt op 22 maart herdacht. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft in dit kader besloten een infodag te houden op de Mariaschool. Chantal Vyent, chef van PR-afdeling van de SWM, geeft aan dat de Wereld Waterdag internationaal wordt gevierd en de bedoeling is dat we met zijn allen stilstaan bij de verschillende aspecten van water, zoals het zuinig omgaan met water en het niet verontreinigen of vervuilen van de bodem. “De beste manier om die boodschap over te brengen, is om met kinderen bezig te zijn en vandaar dat we hebben besloten om een infosessie te doen met de leerlingen van de Mariaschool”, verduidelijkt de PR-medewerker. Gisteren is er niet alleen informatie verstrekt rond water, maar konden de leerlingen ook mooie prijzen winnen en werd er zelfs voor hen voorgelezen. Er is in dit kader voorgelezen uit een kinderboek, dat zelf door het waterbedrijf is gelanceerd, getiteld ‘Drup, de waterdruppel’. Het boek vertelt het verhaal van hoe de SWM van grondwater, drinkwater maakt en hoe belangrijk het is dat kinderen er ook op letten zuinig met water om te gaan. Dit werd overigens aan de leerlingen voorgelezen door de onderdirecteur van de SWM, Durham, werkzaam op de afdeling Financiële en Economische Zaken van de SWM. Daarna zijn de boekjes uitgedeeld door de medewerkers van SWM.
“Het is een trend van de SWM om dit soort infosessie te houden op scholen, maar dit initiatief kan ook gezien worden als een kleine launch van ons boek. Het ligt verder in de bedoeling om in het vervolg in een tijdspanne van 3 jaar zeker 70% van alle basisscholen aan te doen”, zegt Vyent. De klassen die de informatie hebben gehad, zijn niet alleen de leerlingen van de kleuterklas A en B, maar ook van klasse 1 tot en met de 6de klas.
Ten aan zien van watergebruik in Suriname stelt de medewerker dat het bedrijf zich over het algemeen gelukkig mag prijzen. Ten aanzien van gebruik kan het altijd beter. “Als we kijken naar het thema van Wereld Waterdag 2018, te weten ‘Natuur voor Water’, gaat het voornamelijk om onze natuurlijke waterbronnen schoon te houden en dat is wel een zorgpunt. De SWM vraagt dat de samenleving goed omgaat met ons bodem beschermingsgebied, dat we onze gebieden en kreken niet vervuilen, want als wij dat niet doen zal de natuur ons geen water meer geven.” Er zijn zowel in Paramaribo, randgebieden als in het binnenland gebieden die nog niet over water beschikken. De SWM vraagt de samenleving op dit gebied nog even wat geduld te betrachten, omdat het bedrijf bezig is hieraan te werken. “Onze directeur is iemand die gelooft dat iedereen toegang moet hebben tot gezond drinkwater, dus we zijn we bezig en onze prioriteit nu is het binnenland te ontsluiten. Dat wil zeggen dat we willen dat een groot deel van ons binnenland op ons waternet komt. We hebben recentelijk ook 16 gebieden van de Dienst Watervoorziening overgenomen, zijn aan het uitbreiden en gaan voor 1 waterbedrijf. We doen onze uiterste best om het zo snel als mogelijk gedaan te krijgen.”
NK

error: Kopiëren mag niet!