Facebook en reacties

In elke samenleving is het zo dat elk onderwerp dat in de media dan wel op facebook verschijnt wordt besproken door de samenleving. Reacties, meningen zullen er altijd zijn. En deze kunnen zowel positief als negatief zijn.
Onlangs verscheen een filmpje op fb wat voor de nodige reacties heeft gezorgd. Deze reacties zouden volgens sommigen debet zijn aan het fataal verloop voor de gefilmde persoon.
Is dit menselijk reageren op een onderwerp dan een nieuw fenomeen? Neen! Integendeel!
Al vanaf de mensheid staan velen klaar met hun reactie. Ook al sinds de mensheid bestaat hebben negatieve reacties suïcidaal gedrag als gevolg gehad voor velen.
Onaangename gebeurtenissen gaan als een lopend vuurtje.
Of het nou de buren waren of de klasgenoten of de families. Reacties en met name negatieve zijn er altijd geweest.
Denk maar aan de klasgenoot die niet kon leren, werd uitgelachen en tenslotte zich van kant maakte, of de hindoestaanse dochter die werd uitgehuwd en tijdens het huwelijk werd geslagen door haar partner. Teruggaan naar huis was geen optie. Deed ze dat wel dan werd ze het onderwerp van gesprek. Haar leven werd zo verziekt door de negatieve reacties dat zelfdoding voor haar de beste optie leek.
Facebook is niets anders dan hetgeen zich vroeger (ook wel nu nog steeds) heeft afgespeeld; maar dan in een nieuw jasje.
En dat jasje is uw mobiel!
Vroeger ging het allemaal van mond tot mond , nu van vinger tot vinger (uw vingers geven met dat getik op uw mobiel de verspreiding van gebeurtenissen waar men zo gebukt onder kan gaan dat suïcidaal gedrag soms een gevolg kan zijn.
Natuurlijk hoeft dat niet altijd zo te zijn. Soms is een persoon al langer in een dusdanige gemoeds-toestand en heeft nimmer hulp gezocht of hulp geweigerd! Een schepje er bovenop kan net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Wij zien als omgeving vaak alleen het topje van de ijsberg.!!
Oordeel niet! U weet het fijne niet.
Met het laatste bewuste filmpje, de reacties en het gevolg kunnen wij alleen maar concluderen dat aan het menselijk gedrag in de loop der tijden niet veel is veranderd in positieve zin. Niet verwonderlijk! Het ontbreekt aan educatie thuis / op school / in de samenleving en het ontbreekt ook aan zelfeducatie.
Maar is het dan de bedoeling dat het menselijk gedrag statisch blijft ? Absoluut niet!
Moge de volgende tekst uw leidraad zijn.
“God or nature grant me the serenity to accept the things I cannot change and the courage to change the things I can and the wisdom to know the difference”.
Laat u zich vooral niet uit het veld slaan door een ander; niemand heeft het recht daartoe.
U bent de baas over uw lichaam en geest. Obstakels zullen er altijd zijn in het leven, doch dat mag jou niet de grond inboren.
Tot slot:
Voor medische hulp wendt u zich tot uw huisarts en niet tot facebook.
De hulpvraag kan lichamelijkzijn, maar het kan ook op het geestelijke vlak liggen. Aarzel niet om hulp te vragen. Zo nodig zal de huisarts u verder verwijzen naar de desbetreffende specialismen.
Zorg voor een fijne open relatie met uw huisarts en overige dienstverleners. Durf alles te bespreken.
Grijp de aangeboden hulp aan en wacht niet tot het erger of te laat is. Ga er niet van uit dat de omgeving uw roep om hulp altijd zal begrijpen. Niet iedereen uit uw omgeving of de fake facebookvrienden hebben het inzicht en vermogen u te helpen.
Suriname heeft genoeg deskundigen op het gebied van psychologische /psychiatrische hulpverlening.
Alle Staatsziekenfonds / Assuria / Self Reliance verzekerden hebben toegang tot deze zorg. Het kost u niets.
Werk aan uzelf , aan uw geestelijke en lichamelijke uithoudingsvermogen.
Houd van uzelf
Een gebroken relatie is niet het einde van de wereld. Fouten maken is geen schande.
Velen zijn vandaag gegroeid tot sterke mensen doordat zij heel veel hebben doorstaan.
Vanuit deze plaats wens ik u allen, jong en oud, veel wijsheid , kracht en sterkte toe.
Drs. M.S. Mohunlol-Lalji, huisarts / drogist / ondernemer.
Stichting J&M MedicalMall

error: Kopiëren mag niet!