SLM tevreden met samenwerking TUI

De directeuren van SLM en TUI bij de bekrachtiging van de samenwerkingsovereenkomst (foto: DBSarchief)
De directeuren van SLM en TUI bij de bekrachtiging van de samenwerkingsovereenkomst (foto: DBSarchief)
De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) is in april 2017 een overeenkomst aangegaan met de buitenlandse touroperator TUI. De samenwerking met TUI is bedoeld om een ander segment op de Europese markt aan te boren, namelijk de toeristen in plaats van de familiereizigers.
Accommodatie een probleem
Ondanks dat de samenwerking nog niet geëvalueerd is, zijn er in het veld al enkele oordelen gevallen, zeker ook vanuit de kant van de SLM. Suriname heeft niet voldoende toeristische accommodatie. Volle kisten kunnen wel worden ingevlogen, maar dan blijkt accommodatie altijd een probleem te zijn. Bij de ondertekening van de overeenkomst met TUI werd door Lachmising dit punt benadrukt. Het lag nimmer in de bedoeling dat TUI in Suriname investeringen zou plegen. TUI zelf zou ondernemers verzekeren van volle kamers, maar die moeten er eerst zijn. SLM-directeur Robbi Lachmising heeft veel response gehad, maar merendeel is het bij een response in woorden gebleven. Aan de accommodatie-capaciteit in Suriname is er niet naar verwachting voldaan. “De response is welwillend geweest. De investeringen zijn weggebleven. Te zien is er nog niet veel. Ik heb begrepen dat het bijvoorbeeld tussen TUI en Overbridge niet zo snel loopt als het zou moeten gaan. Het is wel gaande. Er zijn toeristenoorden geopend, maar die zijn te klein”, vertelt Lachmising.
Samenwerking
De samenwerking tussen SLM en TUI is gebaseerd op een letter of intent, die voor 5 jaren is ondertekend. Het ligt in de bedoeling dat partijen elk jaar de samenwerking blijven evalueren. De eerste evaluatieronde mag vanaf 31 maart de klok tellen. SLM is momenteel in een onderhandelingsfase om de letter of intent te continueren. In de overeenkomst van april 2017 hebben partijen afgesproken dat SLM per week vast 1 charter uitvoert voor TUI. “Dat is vooral voor de SLM zeer succesvol geweest, in de zin van de naambekendheid van de SLM en Suriname”, stelt de SLM-directeur. In de praktijk blijkt dat de SLM van juni tot september 2017 per week 3 charters heeft uitgevoerd voor TUI (naar Zuid-Spanje). Vanwege de kinderziektes aan de andere kant vraagt Lachmising zich af of de SLM wel op het goede pad is. Daarnaast merkt hij op dat ook TUI veel van de SLM heeft geleerd uit deze samenwerking (vooral op het gebied van vraag en aanbod op de Surinaamse markt). “Wij hebben de juiste cijfers nog niet, maar het ziet er niet slecht uit”, stelt Lachmising. De evaluatie zal eerst aan de raad van commissarissen moeten worden voorgelegd, alvorens de directie in het openbaar over spreekt. “Als SLM na jaren in januari 2018 een exploitatieresultaat van positief US$ 1,4 miljoen heeft, is dat een teken van dat het bedrijf het goede pad opgaat. Hadden wij goed beleid gevoerd in de jaren voor mij, denk ik dat wij vandaag veel verder waren”, meent de directeur. Hij stelt dat de evaluatie over de samenwerking met TUI voor zijn vertrek zal zijn afgerond.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!