Grote schoonmaak Bigi Pan aangevangen

Een graafmachine bezig met schoonmaakwerkzaamheden afgelopen zondag in het Bigi Pan gebied
Een graafmachine bezig met schoonmaakwerkzaamheden afgelopen zondag in het Bigi Pan gebied
Afgelopen zondag is een aanvang gemaakt met schoonmaakwerkzaamheden binnen het Bigi Pan beschermd gebied. “Wij gaan de dammen opschonen en het kanaal helemaal uitgraven. De bedoeling is ook om de sleephelling in orde te maken en een wachtershuis te plaatsen voor de controle”, zegt NDP-parlementariër Rachied Doekhie aan Dagblad Suriname. De NDP’er heeft het project enkele maanden terug in zijn hoedanigheid van volksvertegenwoordiger van Nickerie geïnitieerd. Toen is het gebied met houwers en zagen ontdaan van alle rommel. Bigi Pan is de grootste lagune binnen het bijzonder beheersgebied dat bekend staat als de kraamzaal van vissen, garnalen en vogels. Het gebied is een heel goede trekpleister voor toeristen. Na de openbare inschrijving die 6 jaren terug door het ministerie van Openbare Werken werd gehouden was de oude prijs door de devaluatie en koersstijging niet meer haalbaar. Volgens Doekhie heeft de aannemer toch gemeend onder bepaalde voorwaarden de werkzaamheden voor de oude prijs uit te voeren. “Ik in mijn hoedanigheid van volksvertegenwoordiger heb met een goede bedoeling financiële middelen, brandstof, middelen en machines via hulp van vrienden ingeroepen. Ik heb ook eigen machines ingezet om de zaak grondig schoon te maken. Hierdoor assisteren wij in zeker de helft van het werk. Toen heeft de aannemer wel ingestemd om mee te gaan met de oude prijs”, stelt de parlementariër.
Controle unit instellen
De volksvertegenwoordiger benadrukt dat hij een verzoek aan president Desi Bouterse zal richten om een controle unit in te stellen voor het gebied. “Van mijn part kan het ook in een public private partnership (ppp) samen met de overheid. Zo kunnen uiteindelijk middelen worden gegenereerd, waardoor het gebied regelmatig kan worden onderhouden”. Doordat de waterstand heel laag is, wordt het op- en afvaren van boten ook bemoeilijkt. Doekhie voert aan dat hij in 1998 als toenmalige districtscommissaris het gebied al had laten uitbaggeren. Het gebied was dichtgeslibd en er bestond helemaal geen kreek meer. Toen werden ook machines van vrienden van Nickerie ingezet. “Na de eerstvolgende 20 jaren moet de situatie niet meer hetzelfde zijn als nu”, aldus de politicus.
FR

error: Kopiëren mag niet!