Actie Tap’ers wordt vandaag voortgezet

Frontfoto1De actie van het Technisch en Administratief Personeel van de Universiteit (Tappers) is nog niet opgeheven. De Tappers zullen zich vandaag om 07.00 uur weer bij de poort aanmelden. Gisteren werd de ‘poort’ dichtgetrokken. Men kon niet zonder toestemming van de bond het terrein betreden. Het bestuur van de Werknemers Federatie Universiteit (WFU) heeft gisteren met het Hoofd Bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (BVU) rond de tafel gezeten. Het begon enigszins heftig omdat de Federatie ervan overtuigd wilde zijn dat het hoofdbestuur mandaat had van de minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc) om afspraken te mogen maken. Het BVU, onder leiding van Jack Menke, overtuigde de WFU dat de Adekus een rechtspersoon is die geen mandaat nodig heeft.
Er zijn misnoegen geuit rond de salarissen, de loonstructuur, onnodige inhouding van belastingen op kledinggelden en afspraken in verband met een nieuw Collectief Arbeidsvoorwaarderegeling (CAVR).
Een deel van deze punten zijn gisteren reeds uitvoerig besproken. Een ander deel komt op de bespreking van vandaag aan de orde. Verwacht wordt dat de gesprekken rond een goedgekeurde CAVR toch nog een tijdje zullen duren.
Belasting kledinggelden
De universiteit heeft onlangs op de kledinggelden van bijkans 60% van de leden van de WFU belastingen ingehouden. Volgens de WFU gaat het bij de kledinggelden om werkelijke kosten die de werknemers maken. Die zouden in beginsel niet belastbaar mogen zijn. Er is met het BVU overeengekomen dat belastinggelden die zijn ingehouden worden teruggestort op de rekeningen van de desbetreffende werknemers. De werknemers dienen minimaal 300 per jaar, onbelastbaar te ontvangen. Het maximum is SRD 400 per jaar.
Lonen
Over de beloningen zal er nog verder moeten worden onderhandeld. Vandaag wordt om 10.00 uur verder hierover gesproken. “Het ziet er goed uit”, stelt Mahinder Kalicharan, ondervoorzitter van de WFU. Op dit moment gaat het bij de WFU om een voorschot, vooruitlopend op een looncorrectie zoals ook het wetenschappelijk personeel onlangs hiervoor in aanmerking is gekomen. Voor wat de nieuwe beloningsstructuur betreft zal er veel meer werk aan de winkel zijn (van screening tot het opnieuw omschrijven van taken). De WFU staat in ieder geval niet achter een procentuele aanpassing van salarissen. “Iemand die SRD 1000 verdient kan niet een zelfde verhoging krijgen als iemand die SRD 10.000 verdient”, stelt Kalicharan. Aan het BVU werd gevraagd hoeveel geld zij te beschikking heeft, zodat de WFU invulling kon geven aan het deel van de Tappers. Het BVU gaf echter geen antwoord op deze vraag. Het bestuur moest gisteren, in navolging op de vergadering, nog een schrijven richten aan de WFU. Op grond daarvan zullen de gesprekken vandaag worden vervolgd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!