Wetsontwerp verhoging importheffing kip krijgt prioriteit

Het wetsontwerp om de invoerheffing van kip en kipdelen van 20 naar 40%, wordt vandaag in openbare commissievergadering door De Nationale Assemblee (DNA) in behandeling genomen. Met het uitbrengen van een beschikking, die per 1 september in werking is getreden, is de importheffing feitelijk al verhoogd. De tarieflijst behorende bij de Wet Tarief van Invoerrechten 1996 dient echter aangepast te worden. Assembleelid Mahinder Jogi, lid van de commissie van rapporteurs, zegt aan Dagblad Suriname dat verhoging van het importtarief op kip en kipdelen de lokale pluimveesector zal ontwikkelen en in een betere concurrentiepositie zal brengen ten opzichte van importkip. Kippenkwekers zouden zo ook gestimuleerd worden tot hogere productie, wat voor extra banen zal zorgen. De wetswijziging houdt in dat enkele tariefposten van vlees en eetbare slachtafval toegevoegd zijn. “Belangrijk is de terbeschikkingstelling van investeringskapitaal en het vrijgeven van inputs”, stelt Jogi. Hij verwacht dat dit wetsontwerp donderdag al in plenaire vergadering kan worden aangenomen. De overige leden van de commissie zijn Jennifer Vreedzaam (voorzitter), Dinotha Vorswijk, Hans Sandjon, Rajiv Ramsahai, Ingrid Karta-Bink en Rudolf Zeeman.
FR

error: Kopiëren mag niet!