Voorleesdag heeft tweeledig karakter

Voorleesdag tweeledig karakterDe H.P.G. Latourschool heeft voor haar leerlingen een voorleesdag gehouden. Mediatheekleerkracht Del Castilho- Singotangi, die al 4 jaar verbonden is aan de mediatheek op de school, geeft aan dat dit een jaarlijkse activiteit is van de school die meestal door de mediatheekwerkers georganiseerd wordt. De Nationale Voorleesdag wordt eigenlijk op 4 maart gehouden, maar doordat dit op een zondag viel, is gekozen voor vrijdag 9 maart. Dit is de 4de keer gehouden. “De school bestaat dit jaar 66 jaar en we vinden het heel bijzonder dat de minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, ook één van de personen is geweest die gehoor heeft gegeven aan de oproep.” De mediatheekjuf gaf aan telefonisch contact gemaakt te hebben met de mensen en in andere gevallen formeel een brief gericht heeft naar bepaalde instanties. “We wisten van tevoren dat wij op 9 maart de voorleesdag zouden houden en we hebben de voorbereidingen reeds in januari gedaan. Er is ook rekening gehouden dat de mensen ook van andere scholen uitnodigingen zouden krijgen.” Van alle genodigden heeft slechts 1 persoon afgezegd vanwege het feit dat hij uitlandig zou zijn. Uiteindelijk waren onder andere aanwezig DA’91-voorzitter Angelic del Castilho, dc Remy Pollack, minister Noersalim en parlementariër Patricia Etnel. Vervolgens waren ook aanwezig bestuursopzichters, medewerkers van de RGD-poli, buurtcoördinator Wilgo Koster en toneelspeler Danielle Dorder (meer bekend als ‘Sproeti’). De voorleesdag had een ietwat tweeledig karakter, omdat het de leerlingen niet alleen moest stimuleren om meer te lezen, maar om ze ook erop te wijzen dat zij met lezen en leren een betrekking naar hun keuze kunnen kiezen.
“In het begin hebben we de mensen gezegd bij het voorlezen te kiezen voor een Surinaams boek, vooral om Surinaamse schrijvers meer te promoten als leeskeuze bij de leerlingen. Echter waren ze dit jaar vrij, omdat velen aangaven met hun eigen boek te zullen komen of over zichzelf te vertellen. Men is in de keuze vaak heel creatief. Anderen konden ook een boek uit de mediatheek nemen en lezen. De bestuuropzichters zijn bijvoorbeeld zelfs een week van tevoren een boek komen halen om te lezen”, aldus Del Castilho-Singotangi.
Er zijn 432 leerlingen op de H.P.G. Latourschool. Er zijn 18 klassen waarbij uit elk iemand heeft voorgelezen. De leerkrachten vonden het dan ook een succesvolle en mooie dag.
NK

error: Kopiëren mag niet!