John van Coblijn: “Verhuizing Adhin naar Wanica is volksverlakkerij”

Het is volgens de politicus John van Coblijn, trekker van de opkomende politieke beweging Unopo, een grote schande dat vicepresident Ashwin Adhin van Paramaribo naar het district Wanica is verhuisd om daar meer zetels binnen te halen voor de Nationale Democratische Partij (NDP). Een van de vereisten om kandidaat gesteld te worden in een district is, dat de persoon minimaal 2 jaar daar moet wonen. “Het is een grote schande dat volksverlakkerij op deze manier plaatsvindt, omdat de wet niet is gemaakt om dit soort vervalsing van volksvertegenwoordiging te bewerkstelligen. Zo leer je mensen om elkaar te bedriegen”, zegt Van Coblijn aan Dagblad Suriname. De voormalige voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo voert aan dat toen hij nog bij de groene partij zat, dit soort taferelen ook voorkwamen en hij vaker een waarschuwend geluid richting de leiding heeft doen gaan. Volgens hem kan het niet door de beugel dat mensen in het binnenland gekandideerd worden, maar in werkelijkheid in de stad verblijven. “Een heleboel politici doen dat in haast alle partijen. Dat is volksverlakkerij en daarom heeft de NPS uiteindelijk ook de prijs daarvoor betaald. Dat de vicepresident dit nu ook gaat doen, roep ik de totale samenleving daarom ook op om dit soort vormen van politiek af te straffen. Daarom is er een gedragscode nodig waarin dit soort zaken geregeld worden”, aldus de Unopo-trekker.
‘Je stimuleert de mensen niet om volksvertegenwoordiger te worden van dat gebied’
Een ander opvallende zaak bij dit soort handelingen van politici is dat kandidaten zich met weinig kennis over een district aanmelden om de belangen van dat district in De Nationale Assemblee (DNA) te kunnen behartigen. “Ik kan dan ook zeggen dat ik ga verhuizen naar Coronie om daar met een paar 100 stemmen een zetel binnen te halen. Maar is dat correct? Je stimuleert de mensen niet om volksvertegenwoordiger te worden van dat gebied. Het is precies als mensen leren stelen en auteursrechten vertrappen”, zegt Van Coblijn. Hij benadrukt dat indien hij aan de macht komt, hij er zeker naar gaat werken dat deze regeling gewijzigd wordt.
Santokhi driemaal sterker in Wanica
Adhin werd in 2013 als technocraat aangetrokken als onderwijsminister. Kort voor de verkiezingen maakte NDP-voorzitter, tevens president, Desi Bouterse bekend dat Adhin de kandidaat was om vicepresident te worden. Hij werd op nummer 6 in Paramaribo geplaatst en kreeg uiteindelijk 6030 stemmen. de enige Hindoestaanse kandidaat bij de NDP die zo een hoog aantal stemmen behaalde. In Wanica zal, zoals het bij de vorige verkiezing reeds het geval was, een zware politieke strijd gevoerd worden. In Wanica woont ook VHP-voorzitter Chan Santokhi, de grootste rivaal van de NDP. Santokhi is landelijk de sterkste Hindoestaanse kandidaat en behaalde een indrukwekkende 17.983 stemmen in 2015. Tijdens de verkiezing van 2015 kreeg NDP 3 van de 7 zetels in Wanica. Drie zetels gingen naar de VHP, terwijl Raymond Sapoen via Pertjajah Luhur/V7 in dit district werd gekozen, maar uiteindelijk ook deel werd van de coalitie.
FR

error: Kopiëren mag niet!