Minister draait verwijdering hulpagenten terug

Minister draait verwijdering hulpagentenDe waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, heeft de verwijdering van de hulpagenten van de basispolitieopleiding teruggedraaid. De ontevreden hulpagenten hadden een kort geding tegen de Staat en de examencommissie van het Korps Politie Suriname aangespannen. Zij werden door de rechter in het ongelijk gesteld. Op de dag van het examen kreeg een groep van 17 rekruten een schrijven van de korpschef dat zij allen worden verwijderd van de opleiding. Delen uit deze groep waren naar de rechter gestapt om hun rechten te zoeken. Zij waren van mening dat zij het examen in de vakken Strafrecht en Nederlands niet opnieuw moesten maken. De rechter heeft deze groep in het ongelijk gesteld.
Uit het onderzoek blijkt dat het examenwerk was uitgelekt. Het vermoeden bestaat dat een lid van de examencommissie een relatie zou hebben met een vrouwelijke hulpagent. Zij heeft op haar beurt het werk verspreid onder haar collega’s. Die kregen hoge cijfers, terwijl anderen die de examenopgaven niet hadden ontvangen, minder scoorden. Voordat het examen opnieuw zou worden gemaakt, werd de groep met de hoge cijfers uitgenodigd en zij werden toen verrast met een schrijven waarin stond vermeld dat zij niet meer mogen deelnemen aan de opleiding. De hulpagenten hebben toen advocaat Chandra Algoe in de arm genomen. Zij hebben een beroep ingediend bij de minister. De bewindsman heeft het beroep toegekend. Dit bevestigt commissaris van politie Guno Roosenhoff. Hij zegt dat het examen op vrijdag en zaterdag zal worden afgenomen.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!