Gerucht stakende pompstations onwaar

1 Gerucht stakende pompstations onwaar“Attentie, morgen staken alle pompstations wegens ontevredenheid over de prijs.” Dit gerucht werd sinds maandag flink rondgestuurd via social media. “Als je tijd hebt, ga toch tanken voor de zekerheid”, besloot de mededeling. Het gerucht blijkt niet waar te zijn. De pompstations hebben gisteren normaal benzine verkocht.
“Het bericht klopt niet”, zei Sirodjeni Jankie, voorzitter van de Servicestations Exploitantenbond (SSEB) tegenover Dagblad Suriname. “De prijzen worden doorberekend aan de hand van de inkoopprijzen. Ik zal niet zeggen ‘wereldmarktprijzen. Wat ons gezegd wordt, is dat het moment van aankoop/de inkoopprijs geldt. Dan komen de marges bekijken en vervolgens komt de pompprijs tot stand, goedgekeurd door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme”, stelt Janki.
Vorig jaar heeft niet alleen de SSEB, maar ook het parlement erop aangedrongen, om dit model van constante prijsschommelingen, dat zorgt voor verrassingen bij de consumenten, op te lossen voor wat stabiliteit. “Wij hebben deze werkwijze voorlopig geaccepteerd. Wij hebben geen andere keus. De prijs wordt maar aan ons doorgegeven. Dit heeft wel effect op onze verkoopcijfers. Consumenten hebben een eigen budget en kunnen niet meer dan dat tanken. Hun salaris groeit niet met de verhogingen”, aldus Janki.
De wereldmarktprijs van olie schommelt momenteel rond US$ 61. Unleaded kost nu 6,56 bij Gow2 en SRD 6,72 bij SOL. Diesel kost SRD 6,22 bij Gow2 en SRD 6,27 bij SOL. Tegen midden 2017 was diesel rond de SRD 4,79 en Gasoline rond SRD 6,09. Een vat ruwe olie koste toen US$45. Midden 2016 keken wij op tegen een gemiddelde prijs van SRD 4,23 per liter voor Diesel, evenals SRD 4,69 per liter voor unleaded. De wereld kocht toen haar olie in voor US$52 per vat. Het opmerkelijke is nog steeds dat bij de meeste prijsaanpassingen, de prijzen van SOL/Roy Boedhoe Enterprises(RBE) hoger staan dan die van GoW2.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!