Gecombineerde straf geëist in cementdiefstal Argos

2Gecombineerde straf geëist in cementdiefstal van ArgosHet Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Shanta Mahadew, presenteerde maandag haar strafvoorstel in de cementdiefstal bij Argos. Tegen de verdachte Farish H. heeft zij een celstraf van 10 maanden geheel onvoorwaardelijk geëist. Tegen de overige 10 verdachten, te weten Nesley K., Rinick N., Xavirio S., Saviel S., Ino P., Rinaldo O., Bienvinto N. Gerold L. Roepesh K. en Gills B., achtte zij het feit wettig en overtuigend bewezen en eiste een celstraf van 10 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk met aftrek, en een proeftijd van 3 jaar.
De verdachte Farish wordt verweten tezamen en in vereniging in de periode, gelegen tussen januari tot juli 2016, pakken cement van Argos wederrechtelijk te hebben toegeëigend. Het tweede feit betreft dat zij gezamenlijk in juni 2016 tot juli 2016 een hoeveelheid zakken cement hebben ontvreemd. De politie heeft in deze zaak 3 aangiftes opgenomen. De eerste aangifte werd gedaan op 20 juni 2016. De Centrale Meldkamer van de politie kreeg het bericht dat de security van Argos 3 verdachten had aangehouden. Zij hadden in een witte pick-up, die aan de verdachte Rinick N. toebehoorde, balen cement aangetroffen. Behalve deze verdachte Rinick verdienden de overige 10 verdachten hun brood bij Argos. Zij waren allemaal in dienst bij het bedrijf, dat een schade van USD 6.000 heeft geleden. De tweede aangifte werd op 2 september 2016 gedaan en de derde op 15 september. Na de eerste aangifte is gebleken dat er in de nacht van 19 op 20 juli zakken cementen zijn weggenomen. Er zijn beelden waarop de strafbare handelingen van de verdachten zijn vastgelegd. De vervolging voerde aan dat er snapshots zijn gemaakt van het beeldmateriaal. Door één der verdachten werd aangegeven dat slechts pakken beschadigd cement zijn weggenomen. In verband hiermee is de manager gehoord, die verklaarde dat er niets aan de hand was met de economische waarde van de beschadigde pakken cement. Deze pakken worden teruggestuurd naar de afdeling en komen weer netjes verpakt terug.
De helers hebben respectievelijk een bedrag van SRD 22.000, SRD 8000 en SRD 2200 betaald aan de verdachten. De verdachten in deze zaak zijn allemaal op vrije voeten gesteld. Tijdens de behandeling waren slechts 2 verdachten aanwezig. De verdachte Farish, toen werkzaam als security guard, had de overige verdachten toegelaten om het feit te plegen. Hij had in eerste instantie kleine bedragen ontvangen en naderhand grotere bedragen. Bijkans alle verdachten erkennen het feit.
Advocaat Oscar Koulen pleitte voor zijn cliënt. Hij voerde aan dat de verdachte toezicht had op de goederen waarop hij moest letten. Volgens de raadsman is er in dit geval geen sprake van diefstal, maar van verduistering. Het is opgevallen dat zijn cliënt vergeleken met de overige verdachten 6 maanden langer in arrest heeft gezeten. De verdachte werd op een van de zittingen door de rechter op vrije voeten gestel, omdat in eerste instantie de bezwarende verklaringen op Bienvinto werden gegooid. Hij heeft zowel bij de politie als bij de rechter het feit volmondig bekend. Volgens de raadsman hadden elk der comparanten hun eigen klanten. Als de klant zich aandiende, deed hij zaken met hen. Hij verdeelde de opbrengst onder de overige comparanten. “Nu is er een inbreuk gemaakt op de rechtsorde en daar zal er een correctie komen.” De raadsman verzocht rekening te willen houden met de omstandigheid dat de benadeelde een civiele vordering heeft ingesteld tegen zijn cliënt. Dat betekent dat de schade sowieso zal worden vergoed. Hij verzocht de rechter om rekening te willen houden bij het opleggen van de straf dat de verdachten de gelegenheid krijgen om weer te gaan werken om hun geld op een eerlijke manier te verdienen. De andere advocaten zullen op 26 maart aan het woord komen.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!