Esthetisch gevoel van Suriname

Frontfoto1Het heengaan van kunstschilder en beeldhouwer Erwin de Vries was aanleiding tot een discussie over esthetica. Suriname kwam er in de gedachtewisseling slecht van af. ‘De schoonheid en de kunst van Suriname komen door gebrek aan esthetisch gevoel onvoldoende tot uitdrukking’, werd geoordeeld.
Er wordt afbreuk gedaan aan Anton de Kom
Kunstenaar/docent esthetische vormgeving Imro Themen gevraagd om het onesthetisch gevoel van Suriname te beschrijven en te illustreren, noemde het borstbeeld van Anton de Kom op het terrein van de Anton de Kom Universiteit van Suriname als voorbeeld. Themen is de mening toegedaan dat het bronzen kopstuk onderbelicht is. ‘Het is op de verkeerde plaats neergezet. Het staat op een onaantrekkelijk stuk open terrein, waardoor het aan monumentaliteit ontbreekt. Het is geen blikvanger, het wordt dagelijks onopgemerkt voorbijgelopen. Het zou in de hal van de universiteit beter tot zijn recht komen.’ De estheticus is ook van oordeel, dat de universiteit aangeduid dient te worden als: ‘Anton de Kom Universiteit van Suriname’. Door de universiteit, Adek of Adekus te noemen wordt afbreuk gedaan aan de betekenis van Anton de Kom, naar wie de universiteit vernoemd is, in de geschiedenis van het land.
In historische kringen leeft de opvatting dat het nalatenschap van Anton de Kom wordt geschonden door het laten vervallen van de woning van Anton de Kom en het pleintje aan de naar hem genoemde straat.
HD

error: Kopiëren mag niet!