Van Su naar E-Su, een Su-coin?

Een toekomst waar mensen digitaal betalen lijkt onvermijdelijk. Zweden wil het eerste land zijn om een digitale munt te lanceren; de E-krona, en Estonia start op kort termijn met hun eigen E-valuta, die zij de Estcoin willen noemen. In 2030 wil Zweden een samenleving zijn zonder contant geld (cashless society) waar alle betalingen digitaal lopen.
Mobile money payments
In Kenya gebeurt 30% van alle betalingen in het land via een mobiele telefoon. Sinds 2007 loopt een Kenyaan naar een top-up winkel en voegt waarde bij zijn mobiel-saldo, zoals wij in Suriname beltegoed kopen. In Suriname gebruiken wij ons beltegoed om te bellen en om te internetten. De Kenyaan kan zijn “beltegoed” gebruiken om betalingen via SMS-bericht te doen.
Betalingen zoals de bus, boodschappen in de winkel of een overmaking voor een familielid die op een afstand woont. Maar ook de elektriciteitsrekening, bank-overmakingen en leningen geschieden via een simpele mobiele telefoon, zonder dat een internetconnectie daarvoor nodig is.
Digital money payments
Momenteel is Bitcoin de grootste digitale munt, het wordt ook een cryptocurrency genoemd. De ruggengraat van Bitcoin is een geloof in een denkbeeldige waarde van de digitale munt, een ingewikkelde berekeningsmethode of algortime en de beperkte hoeveelheid ervan.
Er is geen fysieke, tastbare waarde die achter cryptocurrency zoals Bitcoin staat; zoals dat ‘gebruikelijk’ goud is voor papiergeld. Dat is een van de vele oorzaken voor de enorme prijsfluctuaties van Bitcoin en overige cryptocurrency. Velen denken daarom dat cryptocurrency of digitale valuta, zoals Bitcoin een ‘bubble’ is die op elk moment kan barsten.
Een Su-coin
Vierhonderd SRD aan Bitcoin in 2011, had 333 Bitcoins opgeleverd. Driehonderd Bitcoins hebben nu een waarde van drie miljoen USD.1 Suriname kan significant nut creëren door op de juiste manier en op kort termijn te investeren in een digitale munt. Een digitale munt die los staat van de SRD en via een SMS verstuurt kan worden, maar ook online en internationaal verhandelbaar is.
Om een optimale versie van een Su-coin te creëren zou een data center nodig zijn, investering en-of samenwerking van een bank, een telecomprovider en de Surinaamse overheid.
Duizenden digitale munten zijn nu op de markt en honderden van die digitale munten worden voor een hoger tarief dan onze SRD verhandeld. Tijd voor onze eigen digitale valuta, misschien dat wij er nog munt uit mogen slaan.
Gilbert Lierop
[email protected]

error: Kopiëren mag niet!