‘Sheriff’ herdenkt 59ste geboortedag

Chan Santokhi bedankt partijgenoten voor de steun de afgelopen jaren (foto: Regilio Derby)
Chan Santokhi bedankt partijgenoten voor de steun de afgelopen jaren (foto: Regilio Derby)
Assembleelid, voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) en coördinator van de oppositionele fracties in De Nationale Assemblee, Chandrikapersad Santokhi, herdenkt vandaag zijn 59ste geboortedag. De jarige politicus heeft ervoor gekozen om deze dag in privé door te brengen. Dat neemt echter niet weg dat hij afgelopen dinsdag zijn geboortedag samen met vrienden en partijgenoten tijdens een gebedsdienst en een gezellig samenzijn heeft mogen vieren. Hij is partijgenoten bijzonder erkentelijk voor de steun aan hem en de partij. “Ik dank onze Almachtige, die mij tot nog toe beschermd heeft en ons elke dag weer inspiratie geeft voor het vervullen van onze plicht, de plicht om te bouwen aan een nieuw Suriname. Het afgelopen jaar heb ik samen met u allen geleerd hoe belangrijk het is dat we ons niet laten ontmoedigen, dat we moed moeten houden, dat we de burgers van ons land blijven motiveren, dat we partijgenoten ‘empoweren’ om onze boodschap van hoop uit te dragen. En we zijn succesvol. Wat de tegenstanders ook zeggen, onze partij groeit. De VHP groeit. We worden de grootste nationale partij. Een partij met een open hart. Een thuis voor alle Surinamers. Een partij om voor te kiezen. De VHP is de partij van de toekomt”, stelde de politicus in zijn toespraak. Sheriff, de bekende naam die hij kreeg van voorzitter Desi Bouterse van de Nationale Democratische Partij (NDP), werd in september 2005 door zijn partij aangesteld als minister van Justitie en Politie. Zijn periode als ministers werd gekenmerkt door een ‘harde’ aanpak van de criminaliteit. Een actie die hem vandaag de dag zover heeft gebracht dat delen van het volk hem op de hoogste positie van het land willen zien.
‘Eerlijk zijn dat het anders moet’
Santokhi vindt het belangrijk dat partijgenoten eerlijk blijven communiceren. “Eerlijk zijn dat het anders moet. En ik dank vandaag daarom allen in de partij die daar zo hard voor werken, dat we moeten transformeren om straks met succes te kunnen regeren. Nu eerst binnen de partij en dat is wat straks ook nodig is om Suriname weer op te bouwen. Met jullie steun blijven we ons elke dag weer inzetten om het leven voor onze medeburgers te verbeteren. We doen dat door elkaar te steunen en sterker te maken. Samen blijven we wantoestanden aan de kaak stellen. Of het nu gaat om de gezondheidszorg, criminaliteit of armoede. En tegelijkertijd blijven we samen onze boodschap van hoop, onze visie voor een beter Suriname, uitdragen”, aldus de politicus.
Jongste in een gezin van 9 kinderen
Santokhi werd op 3 februari 1959 in Lelydorp, Wanica, geboren. Hij groeide op het platteland op als jongste in een gezin van 9 kinderen. Zijn vader was landbouwer en werkte ook als arbeider op de haven van Paramaribo. Zijn moeder werkte als winkelbediende bij een Chinese supermarkt in Lelydorp. Na het behalen van zijn vwo-diploma aan de Algemene Middelbare School (AMS) in Paramaribo, heeft Santokhi met een beurs van de staat van 1978 tot 1982 aan de Nederlandse Politieacademie te Apeldoorn gestudeerd. Na het afronden van zijn studie keerde hij in september 1982 terug naar Suriname om als politie-inspecteur te werken. Sinds zijn 23ste jaar heeft Santokhi gewerkt als politie-inspecteur te Geyersvlijt en later in Wanica totdat hij in 1989 benoemd werd tot hoofd van de landelijke recherche. In 1991 werd hij benoemd tot hoofdcommissaris van politie en tevens hoofd van de Justitiële Dienst van het Korps Politie Suriname. In 2005 werd hij minister van Justitie en Politie. Bij de parlementsverkiezingen van mei 2010 en 2015 was Santokhi, met voorkeursstemmen, landelijk de tweede kandidaat met de meeste stemmen.
FR

error: Kopiëren mag niet!