Patricia Etnel: “Voor busvervoer is er totaal geen beleid in dit land”

1Voor busvervoer is er totaal geen beleid in dit land”De onaangename taferelen binnen het particulier vervoer zijn inmiddels voor niemand een geheim. De bushouders hebben namelijk openhartig gesproken over de vele chaotische situaties die zij dagelijks moeten meemaken, zonder dat de autoriteiten duurzaam ingrijpen. De late uitbetalingen van de brandstofcompensatie, uitblijven van een tariefaanpassing, exorbitante verhoging van de dieselprijs, illegale bussen op de trajecten, devaluatie, onderhoud van de bussen en het niet naleven van de routebeschrijvingen, zijn slechts enkele voorbeelden van de knelpunten van de bushouders. De volksvertegenwoordiger Patricia Etnel (NPS) betreurt het dat de autoriteiten zich hiervan niets aantrekken, ondanks dat velen afhankelijk zijn van het busvervoer. “Voor het busvervoer is er totaal geen beleid in dit land”, concludeert Etnel in gesprek met Dagblad Suriname.
Slechtste busvervoer binnen Caribisch gebied
Zowel bij het particulier als openbaar vervoer zijn de omstandigheden deplorabel. Volgens Etnel scoort Suriname het laagst binnen het Caribisch gebied voor wat betreft het busvervoer. “We merken dat het openbaar vervoer super slecht is; de bussen zijn niet om aan te zien. Op sommige routes rijdt er slechts één bus, terwijl er zoveel mensen in zo een buurt wonen.” De parlementariër is van mening dat het corruptieschandaal van de regeerperiode Bouterse I en II dusdanig extreem is dat er niet geïnvesteerd kan worden in het land. Etnel brengt in herinnering dat er in de jaren ’90 ten tijde van de regering Wijdenbosch er eveneens sprake was van zware perioden voor de bushouders. “Het was een groot probleem en dezelfde tijd komt nu weer terug.”
Brandstofcompensatie behouden
Etnel deelde mee dat er tijdens de regeerperiode van Venetiaan een aanvang was gemaakt om de ordening van deze sector te realiseren door te onderhandelen met een Nederlands vervoersbedrijf. “Echter heeft de huidige regering dit plan niet voortgezet.” Zodoende is men meer van de particuliere lijnbussen gebruik gaan maken, aangezien het goed vertegenwoordigd is op de diverse trajecten. “Maar door de precaire situatie, welke gecreëerd is door Bouterse en zijn team, merken we ook dat de particuliere lijnbushouders veel te verduren hebben.” Geruchten doen weleens de ronde dat de brandstofcompensatie opgeheven zal worden. De volksvertegenwoordiger drukt op het hart dat dit nimmer mag gebeuren. “We moeten niet vergeten dat de mofinawangs afhankelijk zijn van het busvervoer. De bushouders zorgen ervoor dat de alleenstaande moeders, die vaak laat van het werk komen, vervoerd worden naar hun huis.” Het subsidiëren van deze sector is daardoor een must.
Afzonderlijke onderhandelingscommissie installeren
Er zijn vaak meningsverschillen tussen het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Bushouders en de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO). Echter is het opmerkelijk dat de autoriteiten aan beide groepen weinig aandacht besteden. Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft duidelijk kenbaar gemaakt dat hij uitsluitend met PLO onderhandelt. Desalniettemin is een transformatie van deze sector uitgebleven. “De houding van de regering ten opzichte van de particuliere lijnbushouders is totaal verkeerd. Je dient op één of andere manier ervoor te zorgen dat er rust is binnen deze organisaties.” Indien de regering niet in staat is om met de verschillende groepen te dealen, beveelt Etnel aan om een afzonderlijke onderhandelingscommissie in het leven te roepen. “Een luisterend oor naar partijen toe is heel belangrijk om problemen op te lossen. Momenteel is er totaal geen sprake van ordening.” De particuliere lijnbushouders zijn daardoor genoodzaakt om hun boontjes zelf te doppen. “Het volk is in grove armoede geduwd en er moet een oplossing komen”, aldus Etnel.
KSR

error: Kopiëren mag niet!