Suriname gaat tomaten en paprika exporteren naar Verenigde Staten

Frontfoto 1Gisteren hebben 3 districtscommissarissen in de vergaderzaal van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) een overeenkomst getekend met Agro Business, een toonaangevend bedrijf uit Israël, voornamelijk gericht op het ontwerp, de engineering, de distributie en de installatie van kassen en agrarische projecten. In de districten Sipaliwini, Marowijne en Brokopondo zullen er plantenkassen opgezet worden, waarin tomaten en paprika geplant zullen worden speciaal ten behoeve van de export. De ondertekenaars waren dan ook dc Margaretha Malonti, dc Kenya Pansa, dc Freddy Daniels en van het Israëlisch bedrijf Gioza Rabinovich.
Return investment meer dan 17,5%
Dc Pansa, die in plaats van een MOU een verklaring van intent heeft getekend, gaf aan reeds een MOU getekend te hebben met het bedrijf. De dc gaf een gedetailleerde beschrijving over de bedoeling van dit project. “Dit project zal gefinancierd worden voor een bedrag van ongeveer USD 15.255.000, maar de return investment zal meer dan 17,5 % opbrengen in het eerste jaar”, zegt de dc. Volgens de dc zullen de kassen 1 hectare beslaan. “Het ligt in de bedoeling de tomaten en paprika te exporteren naar Amerika. De afname zal 80% zijn en het resterend 20% zal dus ingezet worden voor de lokale markt. Dit project zal niet alleen de nodige deviezen brengen voor het land, maar ook voor werkgelegenheid zorgen en ruim 200 mensen voorzien. Ook zullen in dit kader trainingen komen op verschillende niveaus en deze trainingen zullen in Israël verzorgd worden.” De dc verklaarde dat dit pas het begin is, omdat er in de toekomst meer gewassen verplant zullen worden. “We gaan echter van start met deze 2. We hebben onze stoute schoenen aangetrokken en we gaan ervoor.” Het is officieel niet bekend waar de kassen komen en er zal nog met de lokale bevolking daarover gesproken moeten worden. Nadat er met de minister van Financiën is gesproken, zal na 60 dagen overgegaan worden tot de eerste fase en dat is de kassen te krijgen in Suriname.
Hybrid product
Volgens de dc is dit product (tomaten) een hybrid product, waarvan de houdbaarheid 45 dagen is. Een kas is 1 hectare groot en er zal een start gemaakt worden met 15 kassen (15 hectare). Agro Bussiness zal de producten voor Amerika opkopen en aangeven waar de productbestemming zal zijn. Dc Mallontie Paamaka van het bestuursressort Pamacca gaf aan de gebieden in het binnenland die uitgemijnd zijn, te weten Snesi kondre, in te zullen zetten voor het opzetten van de kassen. Zij wil vooral gebruik maken van deze kans om deze gebieden weer leefbaar te maken, omdat grote delen van de bewoners daar wegtrekken vanwege een tekort aan werk. Dc Daniels van Marowijne is min of meer dezelfde mening toegedaan. Ze voegde eraan toe dat de inkomsten vergaard middels dit project de districten op een hoger niveau zullen brengen qua ontwikkeling.
Gioza Rabinovich van Agro Business stelde dat de kassen opgezet zullen worden volgens de meest geavanceerde technologie. “We zullen minimaal 4.500.000 kg (4500 metric tonne) tomaten produceren per jaar. Er zal werkgelegenheid komen voor 200 mensen en 400 indirecte banen voor civiele ingenieurs, landmeters, elektriciens, waterdeskundigen en agronomen. Ik twijfel er niet aan dat dit project de geschiedenis van de landbouw in Suriname ingrijpend zal veranderen”, aldus Rabinovich.
Directeur Reina Revales van HI&T stelde dat dit project de eerste vrucht is uit een samenwerkingsintentie, die formeel is gestart in november 2017. “We hadden namelijk een Suriname-Israël Technology and Investment Conference gehouden. Er is een aantal interessante investeringsmogelijkheden aangeboden op het gebied van landbouw, cybersecurity enz. Het is niet bij deze conferentie gebleven en een aantal bedrijven is teruggegaan naar Israël en ze hebben hun huiswerk gemaakt.” Uit deze bedrijven is Agro Business in contact gebleven met de dc van Brokopondo. Dit bedrijf is met een zakelijk voorstel gekomen rond de landbouw in de districten en dit voorstel zal uiteindelijk moeten resulteren in het opzetten van een plantenkas voor het telen van tomaten en paprika en het land van deviezen voorzien.
NK

error: Kopiëren mag niet!