Joan Wielzen deze week toegelaten als 51ste lid parlement

Joan Wielzen
Joan Wielzen
Joan Wielzen, die bij de afgelopen verkiezingen namens de Nationale Democratische Partij (NDP) DNA-kandidaat was in Coronie, wordt als alles goed zit deze week beëdigd en toegelaten als 51ste lid van De Nationale Assemblee (DNA). Wielzen komt in de plaats van Remy Tarnadi die vanaf december 2017 opteerde voor de functie van districtscommissaris van kokosdistrict. Wielzen is van huis uit leerkracht en counselor van beroep. In de jaren 2000 en 2005 was zij ook gekandideerd, maar kreeg net niet genoeg stemmen om een zetel te kunnen bemachtigen. Wielzen heeft 303 stemmen in 2015 gehaald en heeft zich inmiddels al klaargestoomd voor deze functie door al geruime tijd DNA-vergaderingen bij te wonen. Ook heeft zij politiek gestudeerd bij het Vrouwen Parlement Forum. De twee zetels in Coronie worden momenteel gedeeld door de NDP en Palu. Bij de Palu is eerder ook Anton Paal opgeschoven waarna in zijn plaats Cleon Gonsalves Jardin de Ponte tot het hoogste college van staat is toegetreden. Met de komst van Wielzen stijgt de teller van het aantal vrouwelijke parlementariërs naar 15. Tarnadi zwaaide al in oktober af als DNA-lid, waardoor de volksvertegenwoordiging sinds die periode met slechts 50 zetels opereert. Het opmerkelijke in deze is ook dat vooral de NDP-fractie momenteel door het uitvallen van Tarnadi niet meer kan rekenen op een normale meerderheid in het parlement. Met haar huidige 25 zetels is de paarse partij vooral afhankelijk van haar coalitiepartners.
FR

error: Kopiëren mag niet!