Merian goudmijn krijgt investering van USD 80 miljoen in 2018

Voor het goudmijnbedrijf Newmont Suriname is het jaar 2017 heel rooskleurig verlopen met een totale omzet van circa USD 638 miljoen. Dezelfde omzet wordt eveneens in 2018 nagestreefd. Om dit te bewerkstelligen, zullen er enkele investeringen gepleegd worden in het huidig jaar om de bedrijfsprocessen te vergemakkelijken. Naar zeggen van Albert Ramdin, senior director External Relations van Newmont Suriname, wordt de Merian goudmijn aangevuld met een zware crusher (machine) om rotsen te kunnen verpulveren. Dit zal door middel van additionele aggregaten in stand gehouden worden. Daarnaast zullen er transport belts aangeschaft worden voor het vervoeren van de zware ladingen. “Dat is ongeveer USD 80 miljoen aan investeringen welke gereed zal zijn tegen het midden van het jaar. We zijn op schema conform het budget”, deelde Ramdin op dinsdagavond mee tijdens de interactieve bijeenkomst, welke door Kenniskring was georganiseerd. De topfunctionaris voerde aan dat het organisch materiaal nogal voor problemen zorgt bij het verwerken van goud. “Organisch materiaal kan niet in de molen geplaatst worden, anders zit het vast. Dat moet dus eruit gehaald worden waardoor het proces vertraagt.” Ook het regenseizoen brengt ongemakken met zich mee. “Als het veel regent, is het enorm moeilijk voor de trucks om uit te rijden. Daardoor krijg je een achterstand in productie. Daarom is het belangrijk om die voorzieningen te treffen”, licht Ramdin toe.
Dat Newmont Mining Corporation erin geslaagd is om wereldwijd toonaangevend te zijn in de goudsector, is niet vanzelfsprekend geweest. “Er is een proces waarom groei gerealiseerd wordt. Dat heeft allemaal te maken met een strategisch inzicht in de markt, planning en acquisitiebeleid. Dit vereist heel wat technische capaciteit.” Ramdin gaf voorts te kennen dat er op strategisch niveau continu gelet moet worden op mogelijkheden om duurzaam in de goudsector te kunnen opereren, vooral hoe het aantal goudvelden wereldwijd aan het verminderen is. “Als je op een kostenefficiënte manier, milieuverantwoorde wijze en op een ethische manier zaken wil doen, met transparantie, inclusiviteit en het hanteren van aangepaste technologie, moet je ervan uitgaan dat je een goed management- en technisch team hebt. Je moet in staat zijn om de operatie van exploratie naar commerciële productie te brengen.” Dit is volgens de topfunctionaris een zeer moeilijke opgave; er gaan namelijk veel tijd, expertise, kapitaal, risico’s, kennis van de internationale markt, calculeren van prijsschommelingen en prijsbepalingen gepaard bij de commerciële productie van goud. “Er zijn ook heel wat onvoorspelbaarheden in dat heel proces”, vertelt Ramdin tot slot.
KSR

error: Kopiëren mag niet!