Twee getuigen gehoord in mega-fraudezaak EBS

Getuigen erkennen dat vanwege urgentie de regels niet zijn nageleefd. In de geruchtmakende strafzaak van de EBS werden op de zitting van woensdag twee getuigen gehoord. De eerste getuige was Maikel R. Hij is werktuigbouwkundige van beroep en hij was destijds superintendent bij de afdeling Inkoop. Deze getuige legde uit wat de taken van zijn afdeling inhielden. Hij moest in opdracht van een van de directieleden de afdeling alwaar hij geplaatst was, herstructureren. De aanbesteding moest transparant zijn. Hij kreeg van zijn leidinggevende het model van Staatsolie als leidraad. Door dit model werden drie afdelingen gecreëerd, namelijk de afdelingen Magazijn, Inkoop van Goederen en de afdeling Projecten. Later kwam de afdeling Inklaring erbij kijken. Zijn getuigenis startte om 10 uur en eindigde omstreeks 12.30 uur. De tweede getuige, Orlando A., was werkzaam op de afdeling Procurement. Ook hij heeft van zijn kant de bevindingen en de werkwijzen verklaard. De rechter heeft beide getuigen verder uitgebreid gehoord over Blackstar en de ‘purchase order’.
In het begin zijn er harde dingen gezegd, o.a. dat de werkers hebben gefraudeerd en dat er zaken zijn misgelopen. Dit kwam doordat er geen informatie voor handen was. Beide getuigen hebben in het kort aangegeven dat vanwege de urgentie er niet volgens de aangegeven bedrijfsregels is gehandeld. Duiker verklaarde dat er een tekort was aan materialen. “Als je zit met constante stroomuitval dan ben je allang blij dat je materialen toegeleverd krijgt. Toen de leiding door had dat een bepaalde contractant hoge prijzen had, hebben zij aan de bel getrokken. Achteraf werden de prijzen dan wel verlaagd. Dit stond toen wel uitgebreid in de media. De planning vooraf ging vanwege de urgentie heel moeilijk, dus werden de materialen gewoon geleverd. Het leek erop dat die twee tot drie leveranciers die er waren, ook hun eigen administratie niet naar behoren eropna hielden. De leveranciers hebben toen zaken geleverd die zij op dat moment al hadden. Er werd verzuimd om een aparte invoice te maken of het duurde te lang voordat je de benodigde materialen geleverd kreeg”, legde Duiker uit. Het verhoor van deze twee getuigen duurde bijkans vijf en een half uur. De behandeling van deze strafzaak is verdaagd. In deze zaak worden Edmund Duiker, Dick Van kanten, Kenneth Vaseur, Max Chin Tsoe Liong en Quincy Fernandes berecht. Van deze vijf verdachten waren zoals altijd Duiker, Chin Tsjoe Liong en Fernandes aanwezig.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!