Etnel bezorgd over toekomst jongeren

NPS-parlementariër Patricia Etnel is bezorgd over de toekomst van jongeren in het land. Het is volgens Etnel geen geheim dat Suriname veel eenoudergezinnen heeft, terwijl bij elk gezin de ouders tegenwoordig meerdere banen moeten hebben om de dagelijkse kosten te kunnen dragen. “Hierdoor komen de ouders laat thuis aan. In kinderrijke buurten is het schering en inslag. Soms zie je kinderen tegen half zeven en tien uur ’s avonds op straat spelen. Wij hebben een geval gehad van een minderjarig meisje dat plotseling tegen twee uur ’s ochtends bij een zaak was. Dan mogen wij zeggen dat het de schuld van die moeder en vader is, maar als de mensen hard moeten werken om hun kinderen te verzorgen, dan moet de staat inkomen met opvanginstituten om daar de kinderen op te vangen. Het liefst in kinderrijke buurten waar bekend is dat dit soort gevallen zich voordoen.” De NPS’er stelt voor om overheidscrèches in te zetten om dit gedeelte voor de ouders op te vangen. Etnel hekelde het feit dat vicepresident Ashwin Adhin meerdere malen in het parlement een fantastisch gezinsbeleid heeft beloofd, terwijl niets daarvan terug te vinden is in de ingediende begroting.
Sport- & Jeugdzaken focust zich weinig op jeugdbeleid
De volksvertegenwoordiger vindt dat het ministerie van Sport & Jeugdzaken zich te veel focust op het gebied van sport dan concreet jeugdbeleid. “Is het ministerie van Sport & Jeugdzaken meer een sportministerie dan een jeugdministerie? Er is totaal geen evenwicht, gelet op het beleid voor 2018. Alleen voor sportbeleid is er een totaal bedrag begroot voor bijkans SRD 20 miljoen en voor jeugdbeleid nog niet eens een SRD 10 miljoen. Dan verlangt de regering naar een sterke natie? Ik had verwacht dat de regering de aanpak, begeleiding en opvoeding van onze jongeren als topprioriteit zou stellen.”
Gezinsversterking nodig om jongeren uit criminaliteit te halen
Veel jongeren belanden volgens Etnel vanwege de situatie in het land ook in de criminaliteit. Deze kwestie moet serieus bekeken worden. “Los je het op met een sterk justitieel apparaat of gezinsversterking? Er is geen resocialisatie- of reclasseringsbeleid. Je creëert juist dat ze terugvallen in de criminaliteit.” Wanneer een jongere in de criminaliteit belandt, betekent het volgens Etnel dat het goed fout is gegaan bij de opvoeding.
Op jaarbasis maar SRD 412 per jongere
Totaal is voor de aanpak van het probleem voor de jongeren een bedrag van SRD 34 miljoen begroot. “De vraag daarbij is of dit voldoende is? Als het op kwartaalbasis was, zeg ik ja, maar op jaarbasis zeg ik: nee. Want als je op maandbasis zou berekenen, dan zou je zien dat de regering integraal maar SRD 3 miljoen zou kunnen uitgeven. Als wij het per district nemen, dan zien wij dat zij maar SRD 285.000 op jaarbasis zullen investeren. Per ressort gaat het maar om SRD 25.000, terwijl per jongere op jaarbasis maar ruim SRD 412 wordt geïnvesteerd. Dat is erg! Vandaag de dag weten wij dat Suriname in armoede verkeert. Wij hoeven niet te doen alsof wij blind en doof zijn.” Volgens de politica zijn het de vrouwen en kinderen, die het het hardst voelen wanneer een land problemen heeft.
FR

error: Kopiëren mag niet!