Soedeshchand Jairam: “Overheid moet progressiever optreden om exporteurs te beschermen”

Soedeshchand Jairam, landbouwkundige/macro-econoom tevens voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), merkt op dat de kwestie van Doksenclub alsmaar complexer wordt. Hij vraagt zich af waarom de autoriteiten geen juridische stappen ondernemen. “Binnen Caricom is er wel een instantie waar je je beklag kan doen. Je wordt lid van de Caricom met de bedoeling om je exportmarkt te vergroten tegen soepele voorwaarden, maar we weten dat de landen toch barrières opwerpen om hun eigen markten te beschermen. Daarom moet de overheid progressiever optreden om de exporteurs te beschermen”, beklemtoont Jairam in gesprek met Dagblad Suriname.
Alhoewel Doksenclub al geruime tijd stagnatie ondervindt om haar producten te exporteren naar Trinidad, is er geen concreet plan uitgezet om dit probleem te verhelpen. Sterker nog wekt de minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), Ferdinand Welzijn, de indruk dat hij met de handen in het haar zit. Onlangs gaf hij te kennen dat de Surinaamse importeurs en exporteurs het reciprociteitbeginsel tegenhouden waardoor deze problematiek niet eenvoudig is om aan te pakken. “Voor dit soort issues hebben we speciaal een minister. Het is de taak van deze minister om onze producenten te beschermen en te faciliteren, maar dit gebeurt in mindere mate.” Voor dergelijke geschillen vindt Jairam dat de minister in nauw contact moet treden met het bedrijfsleven om andere afzetmogelijkheden te introduceren alsook om up-to-date te kunnen zijn over de knelpunten van ondernemers, om in een vroeg stadium daarop efficiënt in te kunnen spelen. “Dit eist een gezamenlijke aanpak. Als het in andere landen gebeurt, waarom kan het dan niet in Suriname?”, aldus Jairam.
KSR

error: Kopiëren mag niet!