Verdere ontwikkeling traditionele medische systemen

Op initiatief van de overheid is er op 10 november een congres gehouden met als thema ‘Dag der traditionele medische systemen’. Het congres heeft meerdere doelen waarvan een is aandacht te vragen voor de grote mate aan diversiteit die Suriname ‘cultuur wise’ beschikt en deze ten bate van potentiële sector te gebruiken, te weten de traditionele medische systemen waaruit zal moeten voortkomen de traditionele oso dresi’s die Suriname reeds kent. “Aan de andere kant is het congres om partijen bij elkaar te brengen en discussies op te starten om na te gaan wat de criteria zijn om werkelijk te geraken tot een potentiële industrie”, zegt Amazon Conservation Team Suriname (ACT Suriname)-directeur Minu Parahoe. “ACT had reeds enkele jaren terug samengewerkt met de Medische Zending. Dit jaar is deze samenwerking hernieuwd en zullen we aan tafel gaan om te kijken als er validatie komt van de werking van de middelen, die lokale gemeenschappen gebruiken. De tweede samenwerking is onze participatie in de commissie, ingesteld door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HIT), welke meer gericht is om te kijken naar mogelijkheden om de intellectuele eigendommen en de traditionele kennis te beschermen. Er bestaat heel veel wantrouwen in de samenleving als het gaat om het verder benutten van die kennis die er is, maar dat komt voornamelijk omdat de wetgeving hieromtrent ontbreekt.”
Volgens Parahoe is de erkenning van medicinale planten er al, echter moet er nagegaan worden hoe met zijn allen het traject kan worden ingezet om mensen bewust te maken van het feit dat bepaalde medicijnen inderdaad werkbare elementen hebben en hoe die gebruikt kunnen worden om inkomsten te genereren voor de gemeenschap en Surinamers. “Wanneer je kijkt naar een gemeenschap met daarbinnen een medicijnman, dan heeft hij vaak genoeg kennis tot zich genomen van ouderen binnen de gemeenschap. Een voordeel zou zijn wanneer er werkelijk een medicijn is ontwikkeld met een werkbaar element en er wordt erkend dat de financiële voordelen ook moeten terugvloeien naar de gemeenschap. Maar ook kunnen er meerdere voordelen uitvloeien, zoals een leerschool waar de nieuwe generatie werkelijk ziet dat hun cultuur, elementen aandraagt zowel voor de gemeenschap als voor die gehele natie en dat er tevens een stukje trots ontstaat. De mensen hebben de kennis, de medicijnen worden reeds gebruikt waarbij er een stukje identiteit wordt gecreëerd waar de jongeren trots op kunnen zijn.”
ACT is erg verheugd met het initiatief van de overheid en zal waar mogelijk de overheid verder ondersteunen. “Misschien zouden we dat kunnen integreren in de gezondheidssector. ACT heeft geen bevoegdheden en alles wat we hebben gedaan, is in het kader van cultuur- en natuurbehoud en we hopen dat met deze extra dimensie het geheel naar een goed eind gebracht kan worden”, aldus Parahoe.

error: Kopiëren mag niet!