Accountants raden voorbereiding op uitvoering Wet op de Jaarrekening aan

De Wet op de Jaarrekening is in september jongstleden afgekondigd en zal over twee jaar praktisch ik werking treden. Registeraccountant Robert van Trikt van de Surinaamse Vereniging van Accountants en directeur Navin Panday van Reliant Accountancy hebben tijdens een thema-avond van de Kenniskring ondernemers aangeraden om zich naar behoren voor te bereiden op de uitvoering van de wet. Volgens de sprekers dient voor een goede gang van zaken de voorbereiding nu al te beginnen. Een praktische en gefaseerde aanpak wordt van groot belang geacht. Aan ondernemingen werd aanbevolen om een multidisciplinair team samen te stellen om de wet te doorgronden en daarmee samenhangende werkzaamheden uit te voeren en bij te houden. De jaarrekening wordt opgesteld door het bestuur van de onderneming en bevat onder meer de balans, de winst- en verliesrekening, het kasstroomoverzicht en het verloopoverzicht van het eigen vermogen en een toelichting op eerdergenoemde schulden.
Wet op de Jaarrekening
De jaarrekening is een financieel eindverslag van een onderneming die jaarlijks dient te worden opgesteld. Een jaarrekening geeft inzicht in de financiële situatie van de onderneming in het betreffende boekjaar. Hiermee dient de jaarrekening verschillende doelen voor verschillende doelgroepen. Voor de eenmanszaak is de jaarrekening van belang voor de eigenaar zelf en de belastingdienst. De jaarrekening is ook van belang voor de financiers, zoals bijvoorbeeld de bank in verband met een kredietverlening. Voor de investeerders is de jaarrekening eveneens van eminent belang. De jaarrekening van een onderneming draagt immers in belangrijke mate bij aan economische beslissingen van belanghebbenden bij de vennootschap en de daarmee verbonden onderneming.
De aard van een jaarrekening
De jaarrekening geeft volgens normen, die in het maatschappelijk verkeer als aanvaardbaar worden beschouwd, een zodanig inzicht dat een verantwoord oordeel kan worden gevormd omtrent het vermogen en het resultaat, alsmede voor zover de aard van een jaarrekening dat toelaat, omtrent de solvabiliteit en de liquiditeit van de organisatie.
Het doel van de jaarrekening
De wetgeving op de jaarrekening heeft tot doel eenvormigheid in de boekhouding en de jaarrekening van ondernemingen tot stand te brengen. De wet geeft richtlijnen aan voor kleine, middel- en grote ondernemingen. Beoogd wordt om onzekerheden weg te nemen en betrouwbare vergelijkbare jaarrekeningen te faciliteren, en anderzijds een aantal fundamentele waarden en normen in financiële verantwoording te waarborgen. Het gaat om de inrichting en presentatie van een jaarrekening, de omvangscriteria van entiteiten waarvoor de raamwerken voor verslaggevingsstandaarden gelden, de controleplicht door een onafhankelijke gecertificeerde accountant en de openbaarmaking van de jaarrekening. In de wet is rekening gehouden met internationaal geformuleerde boek- en accountantstandaarden.
Overgang- en strafbepalingen
Gewezen werd dat bepaalde bedrijven hun statuten moeten aanpassen en afstemmen met de wet. Dit moet in 2019, een jaar voordat de Wet op de Jaarrekening in werking treedt, al gedaan zijn. Er zou bij overtreding sprake kunnen zijn van een economisch delict. Het in strijd handelen met de bij of krachtens de wet gegeven voorschriften is een economisch delict en is het bepaalde in de Wet Economische Delicten van toepassing. Er zijn overgang- straf-, en slotbepalingen opgenomen in de wet.
HD

error: Kopiëren mag niet!