Roy Bhikharie over kwestie ‘Zeven Even’: “Draconische maatregel duidt op brevet van ongeschiktheid”

De kwestie van het intrekken van de vergunning voor het ironisch radioprogramma ‘Zeven Even’ heeft veel commotie veroorzaakt binnen de samenleving. Velen achten het onbillijk dat minister Jerry Miranda getracht heeft om in te hakken op het populaire radioprogramma. Ook de voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP) tevens psycholoog, Roy Bhikharie, staat perplex met deze handelwijze van de minister. “Op het eerste gezicht dacht ik gelijk aan machtsmisbruik en willekeur. Dit is een schande voor de hele natie! De brief die de minister heeft verstuurd, is net een donderslag bij heldere hemel. Normaliter dient er in zulke gevallen eerst hoor- en wederhoor plaats te vinden”, zegt Bhikharie tegenover Dagblad Suriname. Ongeacht wie dit radioprogramma leidt, stelt hij, dat dit vraagstuk betrekking heeft op de fundamentele mensenrechten die verankerd zijn in verdragen waaraan elk individu zich dient te houden. “Het is niet alleen de vrije meningsuiting, maar veel meer dan dat. Een cabaretier en een politicus op een podium doet het ook. Dus er zijn zoveel manieren om van die vrijheid gebruik te maken.”
3 jaren zwijgen betekent ‘er is geen vuiltje aan de lucht’
Bhikharie merkt op dat deze brief, die overigens overal op sociaal media circuleert, een bizarre constructie heeft. “Er staat dat ‘Zeven Even’ al langer dan 3 jaren in strijd is met artikel 5 van de resolutie van 14 april 2009. Als je gedurende 3 jaren geen stappen hebt ondernomen, heb je in feite impliciet en expliciet de norm voor de journalistieke vrijheid al aangegeven!” Hij beklemtoont dat een dergelijke aanpak 3 jaren geleden had moeten plaatsvinden en niet achteraf. “Nu kan de minister plotseling niet stellen dat hij dit niet langer zal tolereren en een draconische maatregel wil treffen. Zo geef je jezelf een brevet van ongeschiktheid. Zowel juridisch als technisch is de minister helemaal fout”, voegt Bhikharie aan toe. Wat bij hem ook de wenkbrauwen doet fronsen, is dat er in de brief als argument is aangehaald dat dit radioprogramma tegen de etnische namen, normen en waarden van het land indruist. “Wat zijn etnische namen en waarden? Weet de minister wel waaronder hij zijn handtekening heeft geplaatst?”
KSR

error: Kopiëren mag niet!