Paul Somohardjo: 'HVB geen blok meer aan ons been'

De partijleider van de PL, Paul Somohardjo, is blij dat de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) die uit de PL is voortgesproten haar eigen partij heeft opgericht. ‘Echt waar, de HVB is geen blok meer aan ons been. Ze hebben zichzelf van ons bevrijd door hun eigen politieke partij te proclameren’, aldus Somohardjo in gesprek met Dagblad Suriname.
De blijdschap van Somohardjo heeft dan niet zo zeer te maken met het feit dat de HVB nu een politieke organisatie is, maar het gaat erom dat de PL nu geen politieke vijandige tegenstanders heeft. ‘En de PL hoeft niet bij elke move van de HVB naar de rechter te stappen.’
De PL-topman blikt terug dat hij in de achterliggende jaren een reeks van vonnissen heeft van de rechter. Ondanks het feit dat het hier om rechterlijke bevelen gaat, zijn deze nooit uitgevoerd door de dienstdoende instituten. Als voorbeeld somt Somohardjo op het terugroepen van de dissidenten van de PL tevens de formateurs van de HVB, Raymond Sapoen en Deepak Chitan. ‘Simpel omdat de HVB als backbone heeft de NDP, de partij die de regeringscoalitie uitmaakt. Bij elk vonnis wordt er een wet aangenomen met terugwerkende kracht. Eindelijk kunnen we stellen dat de HVB ons heeft bevrijd van de steen die aan ons been geketend was.’
Hoewel de HVB maar voor twee zetels gaat bij de komende verkiezingen in 2020 en Somohardjo er vrijwel zeker van is dat de HVB geen overlevingskans heeft maar vroeg of laat zal opgaan in de NDP, wenst Somohardjo deze partij alle succes toe.
‘De HVB is gewoon een afdeling van de NDP. Ze gaat voor twee zetels, 1 in Wanica en 1 in Paramaribo.’
Volgens Somohardjo is het een feit dat de oprichter van de HVB nog nooit iets ‘heeft gebakken’ in de politiek. ‘Hij heeft nooit iets kunnen bereiken op eigen kracht.’ Ook niet gedurende de 15 jaren van voorzitterschap van de Pendawalima de partij die hij eerder ‘coupte’ van Somohardjo.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!