Nationale Kunstbeurs omgetoverd tot architectorische tour

De komende editie van de Nationale Kunstbeurs is een verandering ondergaan. Michel Brahim, voorzitter van de Stichting Nationale Kunstbeurs, zegt dat de beurs mooier en speelser is ingericht dit jaar. “De kabinetten waar de kunstenaars in exposeren staan niet langer in een lange rij. Er is meer ruimte gecreëerd zodat de kunstwerken op een goede afstand al te bekijken zijn. Het is een soort architectorische tour geworden,” aldus Brahim desgevraagd. De omtovering is volgens hem gekomen door de inzet van medebestuursleden. Dit jaar is er verder een grotere vertegenwoordiging van buitenlandse exposanten. Er doen in totaal 7 buitenlanders mee vanuit ondermeer Cayenne (Frans Guyana), Brazilië en Nederland. Vermeldenswaard is dat de kunstenaars de stichting zelf hebben benaderd voor deelname aan de beurs. “We hebben altijd plannen gehad om een meer buitenlands karakter aan de beurs te geven, maar het hoofddoel is natuurlijk de promotie van onze eigen kunstenaars,” zegt de voorzitter. De Surinaamse exposanten doen volgens hem immers niet onder voor hun regionale en andere internationale collega’s. Hun succesvolle exposities in het buitenland zijn het bewijs hiertoe.
Financiën
Brahim is lang blij dat de Nationale Kunstbeurs dit jaar nog voortgang kon vinden. Aangezien de stichting een non-profit organisatie is, moet het veel hebben van donateurs om activiteiten te organiseren. Gezien de financiële situatie is het aantal donoren afgenomen. Desondanks is het dit jaar de stichting toch gelukt om de nodige financiële middelen te vergaren. Bovendien hebben de twee locaties, Torarica en De Hal, sterk bijgedragen. “We hebben korting van Torarica en De Hal is geheel gratis aan ons ter beschikking gesteld. Dit is een gigantische ondersteuning van Readytex”,vult directeur Brahim aan. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is ook een jarenlange partner van de stichting. Zoals het vorig jaar, houdt het ministerie ook zelf activiteiten tijdens de beurs. Dit om kunst binnen het onderwijs te promoten. Middelbare scholen hebben dit jaar de gelegenheid om hun leerlingen naar de beurs te sturen als onderdeel van het teken curriculum. Voor hen is de beurs op 30 oktober, 1 en 2 november speciaal in de ochtend opengesteld. De officiële opening van de beurs is op donderdag 26 oktober. Het publiek is welkom vanaf 27 oktober tot en met 4 november. Er doen meer dan 40 kunstenaars mee onder wie studenten van de opleidingsinstituten Nola Hatterman, de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs en de Soekie Irodikromo Volksacademie. De toegang is gratis. (NII)

error: Kopiëren mag niet!