Alice Amafo: “Pg inschakelen in kwestie AKB juiste beslissing”

Alice Amafo
Alice Amafo
Alice Amafo, de voormalige minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), vindt het een goede zaak dat haar opvolger Cristien Polak de procureur-generaal heeft ingeschakeld om de geconstateerde onregelmatigheden bij de financiële middelen van het Algemeen Kinderbijslag (AKB) grondig te onderzoeken. “Dat is het juiste dat je moet doen wanneer zulke zaken geconstateerd worden”, zegt Amafo aan Dagblad Suriname. De geconstateerde onregelmatigheden in de periode 2014 en 2015 hebben volgens Polak gemaakt dat vorige week onder andere de kantoren te Leiding, Welgelegen en Koewarasan niet over het geld van 2016 konden beschikken. De zaak kwam volgens de bewindsvrouw vorig week maandag aan het licht. Amafo benadrukt dat zij tijdens haar periode op Sozavo tussen 2010 en 2015 naar eer en geweten heeft gewerkt.
Beschuldiging Bouterse in 2015 politieke stunt
De beschuldigingen kort voor de verkiezingen van 2015 aan haar adres door president Desi Bouterse ziet Amafo als een politieke stunt. Bouterse zei toen op een NDP-vergadering, die live via STVS en SRS is uitgezonden, dat toenmalige Financiënminister Andy Rusland SRD 32 miljoen op 1 maart 2015 gestort heeft op de rekening van Sociale Zaken voor het uitbetalen van AKB. Dit geld zou voor andere doeleinden zijn gebruikt. Daarna heeft Rusland het geld volgens Bouterse weer gestort. Toch waren veel kinderen uit Boven-Suriname niet uitbetaald. Er werd volgens hem ook selectief uitbetaald. “Ik denk dat het gewoon een politieke stunt van de NDP-voorzitter was om op het laatste moment nog stemmen te kunnen snoepen. De president zei dat ik gelden had weggemoffeld. Ik kende mijn verantwoordelijkheid en heb de middelen niet verkeerd aangewend. Ik ben ook niet selectief omgegaan met de uitbetaling. De huidige minister zegt zelf dat AKB één keer per jaar wordt uitbetaald. Echter moest ik toen het hele land simultaan uitbetalen. De president moest eerlijk zijn en aangeven dat vanwege de inefficiëntie van het apparaat, niet een ieder gelijk aan bod komt voor AKB”, stelt Amafo.
Binnen twee weken uitbetaling AKB
AKB wordt niet op de bank gestort en wordt één keer in het jaar uitbetaald. Het gaat om SRD 50 per kind per maand of SRD 600 per kind per jaar. De mensen moeten op basis van bekendmakingen het geld gaan ontvangen in het ressort. De ouders die vorig week teleurgesteld naar huis moesten keren, moeten nog uitbetaald worden voor 2016. Polak stelt de ouders die geen geld voor hun kind(eren) hebben ontvangen gerust dat dit binnen twee weken wel mogelijk is. Zij zal een onderhoud hebben met haar collega Gillmore Hoefdraad van Financiën, om aan geld te kunnen komen. De minister merkt op dat niet gewacht kan worden voordat alles is uitgezocht om dan pas de uitbetaling te doen.
‘Moni karta’ idee uit periode minister Amafo
De oud-Sozavo-minister benadrukt dat een heleboel van de projecten die nu onder het bewind van Polak worden uitgevoerd, tijdens haar periode op Sozavo al in voorbereiding waren. Echter door gebrek aan politieke steun, konden deze projecten niet worden uitgevoerd. Een voorbeeld hiervan is de ‘moni karta’. De ‘moni karta’ is het alternatief dat door Sozavo is bedacht, om het betalingssysteem voor AOV’ers of mensen die bijstand genieten, te automatiseren. Het is een pinpas waarop elke maand de verschillende uitkeringen gestort worden. “Ik ben blij dat zij nu toch worden uitgevoerd en dat de bevolking daarmee beter adem kan halen. Vooral voor het binnenland moet het nog worden ingevoerd, zodat de mensen tijdig over hun gelden kunnen beschikken”, zegt Amafo. Zij vindt het ook een goede zaak dat Sozavo in november ook de ‘moni karta’ voor AKB zal introduceren, waardoor die lange rijen bij de betaalkantoren ook tot het verleden gaan behoren. Zolang het apparaat niet efficiënt genoeg is om een ieder gelijk te kunnen voorzien, verwacht zij dat dit soort taferelen van ‘uitgestelde en verlate betalingen’ zich weer zullen herhalen. Hoewel de uitbetaling van AKB vanaf 9.00 uur plaatsvindt, vatten velen om 6.00 uur al post bij de betaalkantoren.
FR

error: Kopiëren mag niet!