52 aspirant-commiezen bevorderd tot commiezen derde klasse

1-52 aspirant-commiezen bevorderd tot commiezen derde klasse1Woensdag zijn 52 aspirant-commiezen bevorderd tot commiezen derde klasse. Iwan Wekker, inspecteur der invoerrechten en accijnzen, zegt tegenover Dagblad Suriname dat de bevorderingsplechtigheid nogal lang op zich heeft laten wachten. “Dit komt onder andere door bureaucratie. Bij dit soort plechtigheden moet er geld vrijgemaakt worden. Het gaat om een grote groep, dus je wil voorkomen dat er een verspilling plaatsvindt.” Volgens de inspecteur is de groep die bevorderd is, als aspirant binnengekomen. “Na bijkans een jaar of 2 zijn ze bevorderd. Zij bevinden zich desalniettemin nog onderaan de ladder; de commiezen derde klasse houden zich voornamelijk bezig met de uitvoeringswerkzaamheden dat betrekking heeft op de in-, uit- en doorvoer van goederen.”
Commiezen willen salarisaanpassing
Tijdens de bevorderingsplechtigheid heeft één der bevorderde commiezen het salariëringsvraagstuk aan de kaak gesteld. Alhoewel de koopkrachtversterking toegekend is aan elke landsdienaar, ervaren de bevorderde commiezen een financiële belemmering. “We zijn ver achtergesteld, omdat er in ons korps geen salarisaanpassing heeft plaatsgevonden. Indertijd hadden wij niet getekend voor het Functie-informatiesysteem van de Overheid (Fiso). Dit heeft ook ervoor gezorgd dat wij geen salarisaanpassing hebben gekregen, terwijl dat bijvoorbeeld bij de politie, brandweer en de penitentiaire ambtenaren wel het geval is. Wij lopen dus achter op de rest”, voegt Wekker toe.
Stripkosten geen aangelegenheid van douane
Er is vaak het verwijt gemaakt dat de hoge stripkosten mede door de douane tot stand komen. “De douane heeft niets te maken met stripkosten. Buiten zegt men dat de douane dit doet, maar dat is het niet.” Naar zeggen van Wekker geeft de douane slechts de opdracht om de container te strippen. “Voor de rest moet de belanghebbende gebruikmaken van de stuwadoors of scheepvaartmaatschappijen die mensen ter beschikking hebben om de container leeg te halen. De stripkosten komen de douane niet ten goede en het wordt ook niet door de douane geïnitieerd”, aldus Wekker. Met het Asycuda-systeem dient men aangifte te doen, waarna de uitbetaling bij de ontvanger der invoerrechten en accijnzen geschiedt.
KSR

error: Kopiëren mag niet!