Boldewijn: “Staatshoofd neemt bevoegdheden terug met nieuw presidentieel besluit”

Zodra president Desi Bouterse weer in staat is zijn bevoegdheden op te pakken, zal het staatshoofd volgens bestuurskundige August Boldewijn een nieuw presidentieel besluit moeten slaan waarin hij opneemt ‘dat hij vanaf een bepaalde datum weer in functie is’. “Dat betekent dat de waarnemend president zijn bevoegdheden weer heeft overgedragen aan de president en teruggaat in de functie van vicepresident. Er zijn dus twee presidentiële besluiten: één waarin de president zijn bevoegdheden overdraagt en een tweede waarin hij zijn bevoegdheden terugneemt”, zegt Boldewijn aan Dagblad Suriname. Het staatshoofd heeft vanaf 29 september wegens gezondheidsredenen zijn bevoegdheden tijdelijk overgedragen aan vicepresident Ashwin Adhin. Het oppakken van zijn werkzaamheden hangt echter af van het advies van zijn medisch team. Het feit dat de president bij het tijdelijk neerleggen van zijn bevoegdheden geen eindtijdstip in het presidentieel besluit heeft genoemd, laat volgens Boldewijn veel ruimte voor speculaties. “In het presidentieel besluit moet duidelijk zijn wie gaat waarnemen, vanaf wanneer de waarneming plaatsvindt, om welke redenen de waarneming zal plaatsvinden en wanneer de waarneming eindigt. Anders weet niemand wanneer de president zijn bevoegdheden weer oppakt, waardoor de planning van bepaalde zaken binnen het kabinet ook in gedrang komt”, stelt Boldewijn. De bestuurskundige voert aan dat er natuurlijk omstandigheden zijn waar het eindtijdstip niet vooraf kan worden aangegeven. Dat is in gevallen van ernstige ziekte waar artsen de genezingstijd niet kunnen aangeven. Ook dit moet expliciet in het presidentieel besluit worden opgenomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!