Nationale commissie heeft supervisie activiteiten Marrondag

De Nationale Commissie Herdenking en Viering Ondertekening Vrede met de Marrons is belast met de supervisie over activiteiten rond de Dag van de Marrons op 10 oktober 2017. Suriname herdenkt op die dag de ondertekening van de vredestractaten tussen voormannen van de Ndjukastam, precies 257 jaar geleden met het koloniaal bestuur van Suriname, toen nog kolonie van het Koninkrijk der Nederlanden. De vrede die toen op 10 oktober 1760 is ondertekend, heeft later gediend als basis voor de vrede met andere stammen zoals de Matawai en de Saamaka. De dag van 10 oktober dient daarom ook als een herdenkingsdag voor alle Afro Surinamers, die afstammen van de gemeenschappen die zich in het binnenland hebben gevestigd, nadat zij zich aan de slavernij hadden ontworsteld.
De Nationale Commissie wordt voorgezeten door directeur Wensley Misiedjan, directeur Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland (RO). Het thema voor de herdenking dit jaar is “10 oktober 2017 in het kader van Duurzame Ontwikkeling in het Binnenland”. Aangezien deze dag door de regering van de Republiek Suriname is verheven tot een nationale feestdag en gelijkgesteld is aan de zondag, is het bijna vanzelf sprekend dat verschillende organisaties zich zullen beijveren om verschillende activiteiten te ontplooien in het kader van de feestviering.
Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling onderstreept bij deze dat zij alleen verantwoordelijk is voor activiteiten die worden georganiseerd door de Nationale Commissie Herdenking en Viering Ondertekening Vrede met de Marrons. De Nationale Commissie wordt voorgezeten door de heer Misiedjan. Het ministerie distantieert zich van elke andere activiteit, door welke andere organisatie dan ook gepland, uitgezonderd evenementen waarvoor zij zich uitdrukkelijk achter heeft geschaard. De officiële feestkalender van de commissie ziet er als volgt uit:
DATUM TIJD OMSCHRIJVING PLAATS
Za 7 okt 12:00 Voetbaltoernooi Belfima Sportveld Winitwai
Di 10 okt 06:00 Plengoffer Nyun Combe
10:00-12:00 Kranslegging Plein van 10 Okt. Henck Arron- /Pengelstraat
16:00 Poolo Waka Start Nyun Combé
12:00-02:00 Nationale Herdenking Palmentuin
Optredens culturele
en muziekgroepen
12.00:24:00 Kickboksgala Albina

error: Kopiëren mag niet!