Nieuwe Haven Business Center geopend

Frontfoto‘Suriname loopt nog ver achter op ICT-gebied’

Tijdens de lancering van Nieuwe Haven Business Center op vrijdag sprak de president en CEO van Integra Marine and Freight Services, Remy Vijzelman, over het feit dat Suriname achterloopt op het gebied van ICT. De ondernemer moest een buitenlands bedrijf naar Suriname halen om de bekabeling te doen. Vijzelman maakt ook met betrekking tot het Caribisch gebied de nodige vergelijking. “Als je thuis kijkt hoeveel internetcapaciteit je hebt, mag je blij zijn als je meer dan 3 mb hebt. In het Caribisch gebied haalt men met gemak 12 tot 24 mb. In het Caribisch gebied komen inklaarders niet uit hun kantoor. Die zitten op kantoor online goederen in te klaren. We hebben nog een lange weg te gaan de dingen efficiënter te doen”, vindt de CEO .
De opening van het imposante gebouw had een feestelijke tint. De CEO gaf middels een filmpje een weergave hoe het gebouw tot stand is gekomen. “Mijn eigen bedrijf was krap behuisd en toen ik de kans kreeg om op een openbare inschrijving van de Suralco dit huidige terrein te kopen, heb ik het gekocht. Het stoorde mij altijd dat Suriname niet eens 1 modern kantoorgebouw had. Zelfs kleinere economieën in het Caribische gebied hebben grote hoge gebouwen en moderne kantoorgebouwen en wij hadden er nul.” De CEO wilde niet alleen een ruimere kantoor maar ook verschillende bedrijven onder 1 dak. Bouwbedrijf Kiesel was uiteindelijk belast met de bouwwerkzaamheden van het gebouw.
Kenneth Lim A Po, CEO van het bedrijf, geeft aan dat de opdrachtgever vanaf het begin had gesteld een ultramodern gebouw te willen. “Een gebouw met geïsoleerde buitengevels en geïsoleerde binnenwanden. Ook is er gekozen voor een led verlichtingssysteem op 220 volt en een luchtkoelsysteem waarbij de lucht van buiten instroomt, vooraf gekoeld wordt alvorens hij de ruimtes wordt ingeblazen. Ik durf te zeggen dat dit het enigste en eerste gebouw is dat dusdanig energie-efficiënt is opgezet. Dit is niet het eerste grote project van bedrijf Kiesel.” Vader Lim A Po had destijds ook het gebouw van de Hakrinbank opgezet en daardoor raakte zijn zoon geïnspireerd om zijn vader te evenaren in hetgeen hij heeft gerealiseerd.
Het gebouw is opgezet in 5 kantoorlagen, waarbij op de 6de verdieping er een dakterras is met een gekoelde launch en een privé kantoorruimte alsook een appartement. Ook is er een moderne polikliniek geïnstalleerd, waarbij alle faciliteiten die men normaal zou verwachten, aanwezig zijn. Voor de beveiliging van de polikliniek ten opzichte van het kantoor is gekozen voor een gescheiden koelsysteem waarbij de kliniek apart gekoeld wordt. Verder zijn ook een moderne kantine en trainingszaal neergezet.
Remy Vijzelman gaf vervolgens aan dat ondernemerschap een beproeving is van het karakter en leidt tot welslagen. “Ondernemers hebben een collectieve verantwoordelijkheid het land te ontwikkelen en dat kunnen we alleen door goed ondernemerschap te betamen en niet ondernemerschap die dingen doet door nepotisme en politieke begunstiging van een kleine groep. Die zaken werken remmend op de ontwikkeling”, aldus Vijzelman.

error: Kopiëren mag niet!