Devaluatie SRD bezorgt gepensioneerden veel leed

Het huidig economisch verval raakt vanzelfsprekend elke Surinaamse burger. Echter zijn er bepaalde individuen die het hardst getroffen zijn, waaronder gepensioneerden van wie het pensioen gebaseerd is op vreemde valuta en waarvan de oude wisselkoersen tot op heden gehanteerd worden. Dit is onder andere het geval bij de gepensioneerden van de Suriname Aluminium Company (Suralco). “We worden nog steeds uitbetaald aan de hand van de oude USD-wisselkoers van SRD 2.85, welke momenteel opgeklommen is tot SRD 7.50. Het leven van vandaag is abnormaal duur geworden en nog steeds moeten wij met een karig pensioen overleven. Het lukt niet meer”, zegt een senioren burger die reeds 25 jaren gepensioneerd is bij Suralco. “De koers van SRD 2.85 waarmee wij zijn begonnen, wordt nu al 25 jaren, zonder enige vorm van aanpassing, gebruikt!” Inmiddels is Suralco niet meer actief in ons land, waardoor een verbetering in de situatie van deze gepensioneerden totaal uitzichtloos is. “Ook het Pensioenfonds trekt zijn handen terug en zegt dat zij niets hiertegen kunnen doen.”
De gepensioneerde is zich ervan bewust dat de situatie ook enigszins te wijten is aan hun eigen keuze. “25 jaren gelden had ik de optie om mijn pensioen in USD of SRD te ontvangen. Ik heb toen voor SRD gekozen, omdat toen aan mij verteld werd dat je met een USD-uitkering geen medische voorzieningen krijgt. Daarnaast was het ook niet mogelijk om in Suriname die USD te krijgen.” De gepensioneerde had totaal geen idee dat de economische omstandigheden anno 2017 aanzienlijk zouden verslechteren. “Nu zitten we met de gebakken peren. We weten ook dat er niets zal veranderen aan onze pensioenuitkering.” Daarom doet deze gepensioneerde een beroep op de autoriteiten om de prijzen van tenminste de primaire levensbehoeften betaalbaar te houden of de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), die thans SRD 525 bedraagt, te verhogen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!