Charles Pahlad: “Alles is te verwachten in een NDP zonder Bouterse”

Charles Pahlad
Charles Pahlad
“Alles is te verwachten in een NDP zonder Bouterse”, zegt ex-NDP-ondervoorzitter en ex-parlementariër Charles Pahlad aan Dagblad Suriname. President Desi Bouterse, die ook voorzitter is van de 26-zetels-tellende Nationale Democratische Partij (NDP), heeft vanwege zijn 71-jarige leeftijd in de afgelopen jaren op verschillende momenten te kampen gehad met gezondheidsproblemen. Thans heeft het staatshoofd, na een medische ingreep op Cuba, op advies van zijn medisch team zijn bevoegdheden tijdelijk moeten overdragen aan vicepresident Ashwin Adhin. Alle informatie over Bouterse kan tegenwoordig alleen maar vernomen worden via het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat op verschillende manieren nog probeert de partijachterban rustig te houden met verschillende rapportages. Critici stellen tegenover de krant dat de ‘NDP Bouterse is en Bouterse zelf ook de NDP is’. Zonder hem zou de partij volgens hen ophouden te bestaan. “Niemand is op deze wereld gekomen om altijd te blijven. Als God Bouterse zou komen halen, dan is het gedaan met de paarse partij. Er zal een machtsstrijd ontstaan tussen de verschillende oude toppers en de nieuwe generatie”, zegt een politicus, die niet bij naam genoemd wenst te worden, aan Dagblad Suriname. Pahlad met deze stelling geconfronteerd, geeft aan dat hij niet verrast zal zijn over de taferelen die zich dan binnen en buiten de partij zullen afspelen. “Dat is alles wat ik hierover zeg. Wat nu in de samenleving gebeurt, is ook geen verrassing. Er komt nog meer. Ik hoop alleen dat God over Suriname blijft waken”, aldus Pahlad.
NDP zal dezelfde herstelfase moeten doormaken als NPS en VHP
Het is volgens critici onvermijdelijk dat de NDP dezelfde herstelfase zal doormaken als de VHP en NPS na het overlijden van Jagernath Lachmon en het vertrek van Ronald Venetiaan. De twee oppositiepartijen hebben de afgelopen jaren hard moeten werken aan het herstel van de achterban met nieuwe leiders als Gregory Rusland en Chan Santokhi. Bij de NPS gaat het met het steeds terugvallend aantal zetels iets stroef, terwijl bij de VHP er duidelijk sprake is van een nieuw tijdperk onder een leider die de tweede grootste politieke partij vertegenwoordigt met 9 zetels.
Sterkte van Bouterse niet onderschatten
Ondanks zijn omstreden imago en kritiek blijft Bouterse de bekendste man onder het volk. Met zijn 34.894 stemmen als lijsttrekker uit 2015 heeft hij in zijn eentje alle 8 zetels voor de NDP in Paramaribo binnengehaald. Dat is ongeveer ook evenveel stemmen als het totaal aantal stemmen van de V7-combinatie. Een favoriete presidentskandidaat onder de NDP-achterban tijdens de verkiezingen van 2015 was Jennifer Simons, de huidige voorzitter van het parlement. Met slechts 4.421 stemmen blijkt zij als sterkste NDP-vrouw nog lang niet hetzelfde charisma te hebben als Bouterse. Daarnaast is ook de populariteit van ex-president Jules Wijdenbosch de afgelopen jaren sterk afgenomen. Wijdenbosch kreeg als lijsttrekker van de Volksalliantie voor Vooruitgang (VVV) in 2005 in totaal 10.394 stemmen. Na zijn terugkeer in 2010 bij de NDP viel hij drastisch terug naar 1.642 stemmen. Ook de nieuwe generatie NDP’ers als Melvin Bouva (1085 stemmen), Andre Misiekaba (3.187 stemmen) en Ashwin Adhin (6.030 stemmen) blijken met veel moeite 10 tot 20% van de kracht van Bouterse te halen. De macht van toppers als Ramon Abrahams, Etienne Boerenveen en Dilip Sardjoe moeten zeker niet uit het oog worden verloren. Deze zullen volgens critici een heel belangrijke rol vervullen in de periode na Bouterse.
Afdragen hamer NDP in 2010 heeft niet lang geduurd
Bouterse weet volgens critici ook wat de waarde van zijn aanwezigheid betekent bij de NDP. Een duidelijk voorbeeld hiervan is toen hij in 2010 aftrad als NDP-voorzitter toen hij gekozen werd tot president. De partij huldigde steeds het standpunt dat de beide functies niet te verenigen waren. De hamer werd toen overgedragen aan ondervoorzitter Clary Linger. Bouterse gaf in 2012 uiteindelijk aan toch voor het voorzitterschap te gaan, vanwege de directe uitdaging van de parlementsverkiezingen, die over 3 jaar in 2015 zouden worden georganiseerd.
FR

error: Kopiëren mag niet!