November 2017 start experiment met zaaizaad in Saramacca

Twee weken terug heeft het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme een gesprek gehad met enkele rijstboeren. Het resultaat was het besluit om in november van dit jaar een kleine hoeveelheid rijst voor zaaizaad te planten. Minister Ferdinand Welzijn deelt mee dat met dit zaaizaad in mei 2018 ruim 10.000 hectaren aan rijst voor veevoer moet worden geplant. Er wordt een kleine hoeveelheid zaaizaad in de grond gedaan. Het zal een experiment worden met 3 soorten zaaizaad. “Het project loopt nog steeds. Wij hebben goede gesprekken gehad met Staatsolie. Die heeft toezeggingen gedaan om te zullen zorgen voor de infrastructuur. Zij zullen ervoor zorgen dat de waterhuishouding voor de rijstbouw kan geschieden”, aldus Welzijn.
Rijstboeren in Saramacca zullen worden ingezet om ertoe bij te dragen dat de pluimveesector in Suriname zal bloeien. De ambitie is om de Surinaamse markt zelf te voorzien van vlees en de import van vlees stop te zetten. De planning staat zoals in mei 2017 bekendgemaakt, nog steeds op schema. Voor een aanzet zal er worden gestart met een paar honderd hectaren om daarna uit te breiden naar ruim 3000 hectaren rijst voor veevoer. De 3000 hectaren zijn niet voldoende om alle mais te vervangen. Dit wordt echter al een goede stap in de richting van verandering.
De Stichting Weder Opbouw Rijstbouw Lareco gaf bij aankondiging van dit initiatief aan dat ruim 22 boeren in Saramacca zullen worden ingezet. Er zijn al boeren geïnteresseerd om het werk te doen. Er wordt gemikt op rijstarealen in het Zesde Rijweg-gebied, Coppename en Wayamboweg. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om oude rijsarealen op de Leidingen in te zetten.
De boeren komen met land, mankracht en kennis in. De financiering wordt georganiseerd door HI&T in samenwerking met de Trustbank en de voerverwerkers. Er is garantie van afname en afzet gegeven. Er zijn eerder vanuit de pluimveesector soortgelijke ambities geuit, maar er is niet veel aan gedaan om die te realiseren. De Stichting Weder Opbouw Rijstbouw Lareco zal in Saramacca de rijstboeren trekken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!