Woon- en leefklimaat: ‘Borgu fu Sranan e du bun ogri ma lanti nomo e tjari a neng’

Woon en leefklimaat 2Tijdens een discussiebijeenkomst van het Democratisch Alternatief ’91 (DA’91) werd aangehaald, dat niet alleen het wanbeleid van de regering Suriname naar de verdoemenis leidt. Het voorbeeld dat de regering geeft is geen lichtend voorbeeld voor het volk. De burgers moeten zich recht houden en normen en plichten in stand houden, maar de uitvoerende macht doet dat niet. Volgens DA’91 voorzitter Alihusain- del Castilho vervagen de normen en waarden omdat men denkt, dat het toch niet anders kan. Door het slechte voorbeeld te geven, zorgen de machthebbers er voor, dat het volk, met de dag een slechtere instelling toont. Het optreden van de regering schept het beste klimaat voor achteruitgang van de samenleving. De normvervaging leidt zeker ook tot een zeer beklagenswaardige toestand, want er zijn geen richtlijnen.
Het volk toont ziek gedrag
Tijdens buurtgesprekken met burgers in meerdere wijken werd gevraagd naar voorbeelden die de normvervaging onder het volk illustreren. De eerste de beste mening was: ‘Suriname heeft een groot probleem. Mensen verzetten hun grenzen met het noodlottig gevolg. Ik praat niet over het volk, want daarmee wordt doorgaans het armste deel van het volk bedoeld. Ook de welgestelden vertonen ziekelijk gedrag’.
Diepere oorzaak of beweegreden
Als voorbeeld van het ziekelijk gedrag werd gewezen op de troep die overal ligt, zoals op de foto te zien is. Het is een voorbeeld van normvervaging van een welgestelde burger. Hij is eigenaar van meerdere huizen en terreinen in de Republiek die hij verhuurd heeft aan ‘arme mensen. Een paar van zijn huizen heeft hij “but’butu” opgedeeld in kamers die als appartement verhuurd worden aan gezinnen met kinderen.
Badkamer in elkaar geflanst
Oorspronkelijk was er maar één badkamer en een toilet aanwezig. Om meerdere gezinnen te kunnen huisvesten, werd er op de bovenverdieping met een houten vloer nog een ruimte waar men kan baden en z’n behoefte kan doen, in elkaar geflanst. Vanaf dag 1 lekt de met inferieure materialen, haastig en zonder zorg opgetrokken kleinste kamer. Ontlasting en badwater stromen naar beneden. Deze ondraaglijke situatie is na bijna een jaar nog niet verholpen. Wanneer de huisbaas op de defecten en andere tekortkomingen wordt gewezen, dreigt hij met het stopzetten van de huur.
‘Mi baarmoeder e saka’
‘Om het falen en het in gebreke blijven van de zogenaamde vooraanstaande huiseigenaar te demonstreren zou ik duizend en één zaken kunnen aanhalen. Ik heb geleerd, dat het niet goed is om al je kruit te verschieten. Daarom rond ik deze keer af met het verklaren van de troep die op de foto te zien is.’
Het erf heeft een schuifpoort dat moeilijk open gaat en sluit. De huiseigenaar belooft al twee maanden daaraan iets te zullen doen. Een deel van de bewoners weet de poort die men gesloten aantreft wel open te trekken als men die gesloten aantreft, maar verzuimen die, waarschijnlijk als stil protest, te sluiten. ‘Mi baarmoeder o saka’, is de verontschuldiging van een bewoners. Op het erf is er binnen korte tijd een fiets en een bromfiets gestolen. Ook honden lopen er in en uit met als gevolg de troep op de foto. Een buurtbewoner maakte de opmerking: ‘’s Lands wijs, ’s lands eer’.
HD

error: Kopiëren mag niet!