Vincent Kenswil: “Het is een kwestie van uitvoeren en afspraken nakomen”

Vincent Kenswil
Vincent Kenswil
Acties van bewustwording over het belang van de ontwikkeling van de ICT-sector in Suriname dienen voor de ICT Associatie Suriname constant te worden ondernomen. “Ontwikkelingen binnen de sector gaan heel vluchtig. Mensen vergeten heel snel. Je moet dus constant boodschappen vertellen en blijven herinneren waar we naar toe gaan. Successen moet je ook kenbaar maken”, stelt secretaris Vincent Kenswil van de ICT Associatie Suriname.
Dagblad Suriname vroeg de associatie als zij kon aangeven als er een verschil is tussen het niveau van bewustwording rond het belang van deze sector, bij de publieke en de private sector.
Kenswil wenst niet aan te geven, welke sector het best scoort. Hij benadrukt wel dat beide elementen hard nodig zijn om elkaar te stimuleren. “Eigenlijk moeten wij ook deze bewustwording (van ‘wij hebben elkaar nodig’) naar de samenleving brengen. Nu moet de publieke sector ondersteunen. Soms is het zo dat de publieke sector ook ondernemer wil zijn. Dat hebben wij in het vorige kabinet ook gezien met het bouwen van een eigen data center. Dat is prima, maar de facilitering aan de private sector moet er ook zijn, zodat er een balans is”, stelt Kenswil.
De secretaris stelt dat de associatie liever het pad van ‘een voorbeeld zijn’ oploopt, in plaats van te afgebakend blijven werken. “Misschien moeten wij meer laten zien dat wij het samen willen doen”, stelt hij.
Kenswil maakt wel een kanttekening dat er leden zullen zijn die per se ondersteuning (infra en wetgeving) van de overheid wensen. “Ik denk dat het binnen de samenleving al duidelijk genoeg is dat ICT een rol moet vervullen voor efficiëntie en groei. Het is een kwestie van uitvoeren, doen en afspraken nakomen. Daar zij wij als mens een beetje zwak in”, stelt Kenswil.
Hij wijst erop dat de associatie, eerst haar beste kant moet laten zien. Dat betekent dat de 52 leden tellende organisatie haar best moet doen, om zowel de publieke sector, als de samenleving te krijgen richting de vastgestelde visie.
Tijdens de ICT Summit Paramaribo 2015 heeft de ICT Associatie haar ICT Vision 2020 gepresenteerd waarin zij een duidelijke visie voor het ontwikkelen van de ICT sector heeft verwoord. “ICT-AS shapes the ICT-sector to benefit from becoming an information society and a significant pillar of the Surinamese economy”.
In de ICT Vission 2020 is er langs 5 thema’s gewerkt. Er is gekeken naar hoe organisaties in 2020 eruit moeten zien om inderdaad de juiste productiviteit te hebben. IT infrastructuur bestaat er al, maar de associatie is van oordeel dat het beter benut kan worden. Educatieve impulsen worden bekeken, om in te spelen op de nodige kader voor de toekomst. Wet- en regelgeving staat ook op de lijst. Hier wordt er zeker gekeken naar de relatie met de regio. Ten slotte is ook van belang de financiering van al deze ambities. De associatie heeft voor zichzelf al bekeken hoe de zaken kunnen worden aangepakt. Rest nog het echte veldwerk.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!