Humanitaire bijeenkomst Akmos werpt vruchten af

Jerry Slijngaard van NCCR houdt een presentatie voor de aanwezigen (foto: Regilio Derby)
Jerry Slijngaard van NCCR houdt een presentatie voor de aanwezigen (foto: Regilio Derby)
“Ik had eerlijk gezegd niet zoveel mensen verwacht, omdat we weinig tijd hadden voor het promoten van de humanitaire hulp aan Sint Maarten. Lall Dassasingh heeft ontzettend meegewerkt aan deze activiteit”, zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), vol enthousiasme aan Dagblad Suriname. Naar aanleiding van de destructie op het Caribisch eiland Sint Maarten heeft Akmos het initiatief genomen om woensdag een bijeenkomst te organiseren in de zaal van Flex Mall aan de Surinamestraat (Paramaribo), waaraan in voldoende mate gehoor is gegeven vanuit de samenleving.
Het lag in de bedoeling dat er een registratie zou plaatsvinden van Surinaamse personen die vanwege dit onheil gestrand zijn op Sint Maarten. “De registratie is perfect gegaan; we hebben zelfs 10 vrijwilligers gehad voor de werkgroep waardoor het administratief gedeelde nu op gang is gebracht.” In de werkgroep hebben onder andere zitting genomen Liesbeth Abdoelkariem, Komal Pritamani, Anju Dayaldasani, Usha Schalkwijk-Doerga, Judith Koning, Regina Schalkwijk, Mavis Brewster, Margo Kent en Eudia Kent. “Zij hebben allemaal een bepaalde expertise.” De werkgroep zal nagaan of de registratie verlengd kan worden. Vooralsnog zijn er ongeveer 100 personen geregistreerd. Donderdag zijn 20 gestrande personen uit Sint Maarten terugkomen naar Suriname. “Dit is de eerste brug die wij hebben geslagen; het gaat om een klein vliegtuig waarvan wij de landingstoestemming reeds hebben gehad.” Tijdens de bijeenkomst waren er ook enkele personen die in Suriname gestrand zijn en als gevolg van de natuurramp niet terug konden gaan naar Sint Maarten. “We zijn ook mogelijkheden aan het bekijken voor deze groep.”
Op de bijeenkomst is gebleken dat de behoefte aan voedselpakketten voor de slachtoffers van de krachtige orkaan Irma op het voornoemde Caribisch eiland erg groot is. “Iedereen is geïnteresseerd in voedselpakketten. Daarom hebben we besloten om voedselpakketten te versturen. Zo zijn er 6000 flessen (van 1 liter) water verzameld, alsook 61 dozen met broden van Fernandes Bakkerij. Er is ook behoefte aan medische spullen, maar dat hebben we jammer genoeg niet.” Een deel van de ingezamelde producten is donderdag via de luchtvracht verzonden. De overige pakketten zullen middels zeevracht geschieden, wat overigens 3 weken in beslag zal nemen voordat de pakketten op het eiland zullen aankomen. Gezien de nood waarin de slachtoffers verkeren, is zeevracht in principe mosterd na de maaltijd. “We hebben geen andere keus, want luchtvracht is onbetaalbaar; het vervelende is dat je de zaak niet met één vracht kan oplossen.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!