Bouw eerste 350 volkswoningen een stap dichterbij

Bouw eerste 350 volkswoningen een stap dichterbijMet de ondertekening van een vervolgovereenkomst tussen Suriname en de Volksrepubliek China is de weg nu vrijgemaakt voor het Aziatisch land om de eerste 350 uit de geschonken 1000 volkswoningen neer te zetten. Deze woningen zullen verrijzen te Vredenburg, in de omgeving waar het Wanica Ziekenhuis komt te staan. Volgens de Chinese ambassadeur, Zhang Jinxiong, die namens China de overeenkomst heeft ondertekend, gaat het hier om een project met een waarde van 100 miljoen Renminbi (RMB) of wel 15 miljoen US dollars. Hiermee wil China ook een steentje bijdragen aan het sociaal woningbouwproject van Suriname. “De Chinese overheid heeft beloofd om 1000 huizen te bouwen, maar in de eerste fase starten wij met 350 woningen. Hiermee hopen wij de leefomstandigheden van Surinamers enigszins te verbeteren”, benadrukte de diplomaat. Er zullen Chinese en lokale werknemers worden ingezet voor het uitvoeren van het project. Namens Suriname heeft minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken getekend. In november 2016 tekenden Jinxiong en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën al een raamovereenkomsten voor dit project. Daarna is in mei ook een overeenkomst gesloten met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.
Schenking levert belangrijke bijdrage aan sociaal contract regering Bouterse
Volgens Pollack-Beighle hecht de Surinaamse overheid veel waarde aan adequate huisvesting voor alle Surinamers, in het bijzonder de minder draagkrachtigen. Deze schenking zal daarom ook een belangrijke bijdrage leveren aan het verder uitbreiden van het sociaal contract van de regering onder leiding van president Desi Bouterse. “Het huisvestingsprobleem oplossen is belangrijk voor sociale vooruitgang. Dit is ook opgenomen in het pas goedgekeurde Ontwikkelingsplan 2017-2021”, stelde de minister. “Met deze overeenkomst ben ik ervan overtuigd dat de economische en technische samenwerking tussen de twee landen verder uitgebreid en verdiept zal worden op basis van wederzijds respect, voordelen en gelijkheid”, aldus de Buza-minister
Meeste woningzoekenden hoofdzakelijk in Paramaribo en Wanica
Volgens minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, die ook aanwezig was bij de ondertekening, heeft de regering Bouterse-Adhin huizenbouw als hoge prioriteit gesteld. Volgens de bewindsvrouw bouwt de regering zowel huizen ten behoeve van koopwoningen en sociale woningen. “Je zal gewoon altijd een groep mensen hebben die niet in staat is om te kopen. Met deze overeenkomst en samenwerking gaan wij dus weer op korte termijn een aantal huizen kunnen bouwen op Vredenburg en Paramaribo-Noord. Daarna zal ook gekeken worden naar het neerzetten van een aantal woningen in diverse districten”, stelde Polak. Zij benadrukte dat het aantal woningzoekenden hoofzakelijk in Paramaribo en Wanica voorkomt. Echter betekent dat niet dat de overige districten worden vergeten.
FR

error: Kopiëren mag niet!