Henk Ramdin: ‘Geen heil in regionale bauxietsamenwerking’

Henk Ramdin, oud-directeur van de Suralco
Henk Ramdin, oud-directeur van de Suralco
Henk Ramdin, oud-directeur van Suralco, ziet geen heil in een bauxietsamenwerking met landen uit de regio. Hij vraagt zich af waarom wij Guyana en andere landen uit het Caraïbisch gebied aandeel zouden moeten geven in de Surinaamse aluminiumindustrie.
Guyana moet eerst goede wil tonen
“Er is geen enkele basis aanwezig om een solide industrie op te zetten in samenwerking met bauxietlanden in onze omgeving. Ik zou Guyana geen aandeel geven, alleen om het feit dat zij gas heeft. Het benodigde gas kunnen wij gewoon kopen. In het verleden is vaker gebleken dat Guyana Suriname geen goed hart toedraagt. Guyana moet mijn inziens eerst goede wil aan de dag leggen door zich terug te trekken uit Tigri, alvorens er gedacht kan worden over welke omvangrijke vorm van samenwerking dan ook tussen onze landen”, aldus Ramdin.
Samenwerken met bauxietlanden in de regio een streven
Tijdens een ontmoeting van economisten bleek dat Suriname, vertegenwoordigd door president Bouterse en zijn bauxiet onderhandelingscommissie, het importeren van bauxiet uit onder andere Guyana, Jamaica, Brazilië en Nieuw Guinee in het achterhoofd heeft. Dit, om de nationale bauxietindustrie meer glans te geven. Dit idee kwam aanvankelijk ter sprake toen er nog werd gedacht aan het heropstarten van de Paranam plant. Nu definitief is komen vast te staan dat de aluinaardefabriek, incluis alle gevaarlijke stoffen, wordt ontmanteld en verscheept naar het buitenland voor ontgiftiging en verwerking, blijft de samenwerking met bauxietlanden in het Caraïbisch gebied een streven.
Geïntegreerde bauxietaluminiumindustrie
De onderhandelingscommissie beziet de toekomst van de geïntegreerde bauxietaluminiumindustrie in breed perspectief en op lang termijn. Energie is in de aluminiumindustrie veel duurder dan bauxiet. Het ontginnen en de verwerking van de voorraden in he Bakhuysgebied valt en staat met de energieprijs. Voorzitter Dilip Sardjoe van de Presidentiele Bauxietonderhandelingscommissie heeft tijdens een inleiding bij de Vereniging van Economisten in Suriname zich enthousiast uitgelaten over samenwerking met Guyana en andere landen in de regio.
“Guyana heeft grote voorraden gas in haar bodem. Samenwerken kan de Surinaamse bauxietaluminiumindustrie ten goede komen. Met de gasinbreng van Guyana zou het dure energieprobleem opgelost zijn.”
HD

error: Kopiëren mag niet!