Palu: ‘Onze opgave is de onafhankelijkheid voltooien’

Voorzitter Jim Hok van de Palu
Voorzitter Jim Hok van de Palu
Palu (de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie, 1977-2017) heeft ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan het boek ‘Laat ons samen de onafhankelijkheid voltooien voor welvaart en welzijn voor een vrije Surinaamse natie’ in eigen beheer uitgegeven. De samenstelling en redactie werden verzorgd door het Palu-seniorencollectief, bestaande uit onder andere oprichters, en ouderlingen van de partij. De personen die deel uitmaakten van het gelegenheidscollectief werden niet bij name genoemd. De publicatie is donderdag jongstleden gepresenteerd in het hoofdkwartier van de politieke vereniging aan de Dr. S. Kafuliddistraat.
Den Haag een obstakel in de vooruitgang van Suriname
Voorzitter Jim Hok gaf te kenen dat het boek het resultaat is van een ‘diepgaande analyse’ van het werk van de partij en waarom de onafhankelijkheid van Suriname niet wezenlijk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het land. In het boek wordt een beschuldigende vinger gewezen naar de politiek in Den Haag, die een obstakel was en is in de vooruitgang in Suriname. Het 8 decemberproces staat volgens de Palu-voorzitter niet los van de handelingen van de koloniale machthebber. Ook na de onafhankelijkheid bleef Nederland op het hoofd zitten van Suriname. Nederland heeft Brunswijk tijdens de Binnenlandse Oorlog gesubsidieerd om het progressiefleiderschap alsnog de das om te doen.
Decemberstrafproces
‘Na alle mislukte pogingen van Nederland om zijn koloniale dominantie op ons land te bestendigen, is het juist bij 40 jaar Palu, de ultieme actie te dien einde, waarop thans alles op alles wordt gezet. Daarom kon in deze beschouwing daar niet aan voorbij worden gegaan. Hoewel dezerzijds geen enkele overtuiging bestaat(!) dat de twijfels en verdachtmakingen ook maar enigszins juist zijn, die in dit verband in grote delen van de gemeenschap persistent worden geopperd ten aanzien van de integriteit van onze rechterlijke instanties bij het strafproces, zijn die in de visie die ten aanzien van dat gebeuren hier wordt gepresenteerd, toch enigszins meegenomen. Hierdoor is er een alternatieve kijk geresulteerd voor die, welke sinds 1982 voor de trieste gebeurtenissen in december van dat jaar, met voortdurende forse propaganda door Nederland in de gemeenschap wordt gepompt. Het oordeel over welke ‘if any’ van de beide visies voorkeur moet worden gegeven is aan de lezer.’
Nieuwe en oude politiek
Palu zegt de enige van de politieke partijen, die zijn voortgekomen uit de politieke beweging (de Nieuwe Politiek) van de jongeren van het eind van de jaren ’60 en begin van de jaren ’70, te zijn die nog bestaat. Wars van koloniale onderschikking en imperialistische uitbuiting waren die jongeren moe van de onderdanigheid van de politieke partijen die de leiding van het land toen uitmaakten (de oude politiek), om zelfs niet te proberen een einde te maken aan de persistente armoede en achterlijkheid in de kolonie. Hun streven was radicaal gericht op ontmanteling van de geïdentificeerde oorzaken voor de aanhoudende stagnatie van een brede op het Surinaamse volksbelang gerichte nationale ontwikkeling.
Terugblik
Veertig jaar Palu was een goed moment voor een terugblik om te zien wat er van de ambities van de nieuwe politiek terecht was gekomen. Tevens ook om een blik op de toekomst te werpen om vast te stellen hoe het relevante pad naar de toekomst eruit zou moeten zien. Een absoluut verkeerde uitwerking van de in 1975 verkregen staatkundige onafhankelijkheid is als de belangrijkste oorzaak naar boven gekomen voor de sterk ondermaatse prestaties, die met betrekking tot de sociale en economische ontwikkeling van het land sinds 1975 zijn bereikt. Een lange reeks van vernietigende Nederlandse acties, militair, verbaal en quasi juridisch, lijken erop gericht te zijn geweest om de onafhankelijkheid van het land tot een farce te reduceren waarachter de Nederlandse koloniale dominantie zou kunnen worden gemaskeerd en geconsolideerd. De Nederlandse acties hebben in de afgelopen 40 plus jaren gevarieerd van couppogingen, moordaanslagen, een binnenlandse oorlog tot de ultieme huidige vorm van het zogenaamd decemberstrafproces.
Ons zelfvertrouwen is kapot gemaakt
Volgens Hok zijn in het boek talrijke bemoeienissen van Nederland in Suriname genoemd. ‘Onze hersenen zijn helemaal kapot, ongeschikt gemaakt om ons land te bouwen. Ons zelfvertrouwen is kapot gemaakt, waardoor wij geen vertrouwen hebben in wat wij zelf kunnen.
Hand in eigen boezem steken
Naïviteit, corruptie en etnische verdeeldheid staan ons in de weg. Wij hebben ook niet veel goeds terecht gebracht van het onderwijs. ‘Wij moeten Nederland uit ons hoofd halen en realiseren dat wij het zelf moeten doen. Den Haag is een obstakel in de vooruitgang in Suriname. Wij moeten onderling met elkaar eens worden, een plan maken voor onze ontwikkeling. Onze opgave is de onafhankelijkheid voltooien.’
Palu haters
‘Het betreft het hier en nu. Vandaar ook dat de namen van bijvoorbeeld journalisten en andere fervente Palu-haters worden genoemd, puur ter onderbouwing van geponeerde stellingen of van de gepresenteerde informatie.
HD

error: Kopiëren mag niet!