Onderzoek Adekus wijst uit dat Nederlands voer betere resultaten geeft

2 Onderzoek Adekus wijst uit dat  Nederlandse voer beter doet dan SurinaamseDoor de afdeling Pluimvee Onderzoek van de Anton de Kom Universiteit is er een vergelijkende voederproef met slachtkuikens uitgevoerd, waarbij 4 in Suriname veel gebruikte voermerken zijn uitgetest en 1 voermerk afkomstig uit Nederland, dat tot nog toe niet in de handel is in Suriname. Het onderzoek had een oriënterend karakter vanwege het feit dat elke behandeling (voermerk) slechts in duplo werd toegepast. De 5 voermerken, die middels dit onderzoek zijn geëvalueerd, worden in een uitgebracht plenair onderzoeksrapport met lettercoderingen aangeduid. De krant kon vooralsnog op 1 bedrijf na (Dommelsche Watermolen) niet achterhalen met welke bedrijven de resultaten te linken waren.
Dommelsche Watermolen (DW) produceert voer in crumble vorm. De enige verbruiker hiervan is Doksenclub. Het meest opvallende resultaat van de voederproef is dat het voer van DW significant betere resultaten oplevert qua groei ten opzichte van alle overige voeders. De uitlevering aan borstvlees was voor kippen, die voer van DW toegediend kregen, duidelijk hoger dan het geval was bij kippen die de overige voeders hadden gegeten.
In deze eerste draft versie van het onderzoeksrapport zijn nog niet alle resultaten van het onderzoek weergegeven. De resultaten van het sensorisch onderzoek worden de komende dagen verwerkt door de studenten die dit deel van het onderzoek hebben uitgevoerd. Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode 25 mei tot en met 4 juli 2017. De proef werd gedurende 41 dagen uitgevoerd. De opdrachtgever was Gerard van den Bergh (directeur Duckfarm/Doksenclub). Het onderzoek is uitgevoerd door het pluimvee onderzoeksteam van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Voor dit onderzoek werden er 700 stuks lokaal geproduceerde 1 dag oude slachtkuikens gebruikt. De voeders werden conform het door de voerfabrikanten voorgeschreven voerschema verstrekt.
Om de productie efficiëntie bij de teelt van slachtkippen in Suriname te verhogen, is het van belang dat de voerkosten voor het produceren van kippenvlees zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Bij het streven om dit doel te bereiken, dient erop gelet te worden dat de voedselveiligheid van de consument gewaarborgd blijft en dat de smaak en textuur van het vlees beantwoorden aan de wensen van de consument. Andere belangrijke criteria die in beschouwing dienen te worden genomen bij onderzoek gericht op verhoging van de productie efficiëntie zijn de groeisnelheid van de kip, het uitleveringspercentage aan karkasdelen met een hoge prijs (borstvlees, bouten) en het sterftepercentage.
Van den Bergh heeft eerder getracht om dit onderzoek onder de paraplu van de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) uit te voeren. Hij kreeg de ondersteuning niet en werd ook bedankt als directeur van de APSS. Gevreesd werd dat de Surinaamse voeders in discredit komen, indien de resultaten voor hun negatief uitkwamen. Klaarblijkelijk is dat zonder de APSS nog steeds het geval.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!