Mindere opkomst verkiezingen 2020 kan wel leiden tot Bouterse 3

“Mensen die lopen te schreeuwen dat het volk moe is, wacht tot 2020 om te zien waar het volk moe van is.” Zo reageerde president Desi Bouterse onlangs in het parlement op het neerhalen van het beleid dat onder zijn leiding wordt gevoerd. Het staatshoofd stelde dat na een uitdagende financieel-economische start van deze regering in 2015, er indicaties zijn van een bescheiden verbetering van onze economie in de achter ons liggende maanden van 2017. Dit betekent nog niet dat de regering in een hoerastemming moet verkeren. “Het is wel een belangrijke constatering dat wij niet meer in de situatie verkeren van een verdere neerwaartse gang, maar van het thans hebben bereikt van een keerpunt in onze economie. Wij zijn thans gekomen in een proces van het langzaam klauteren naar boven”, stelde het staatshoofd. Hiervan uitgaande bleek uit de toon van de president in ieder geval de zekerheid van een overwinning in 2020. Tijdens de viering van het 30-jarige bestaan van de NDP te Para gaf NDP-voorzitter de garantie dat het volk in 2020 bepaalt of de regering naar huis gaat. “Yu no man pur a regering disi zomaar. A volk, if Gado wani in 2020.
Een eventuele Bouterse 3 hangt volgens Politicoloog Hans Breeveld niet alleen af van de huidige regeringscombinatie. Het hangt naar zijn oordeel ook af van het bieden van een alternatief. Het hangt af van het al dan niet straffen van verhalen die niet juist zijn. Het hangt ook af van de opkomst bij de stembus. De winst van een partij hang niet alleen af van de partij zelf. Bij de winst van een partij dient ook te worden gekeken naar hoeveel minder er gestemd is op de tegenpartij.
“Het hangt af van als de leden en sympathisanten van de andere blok ook nog naar de stembus gaan. Wanneer wij nu een sfeer scheppen, waarbij vele mensen blasé zijn, niet meer gaan stemmen, en de partij van Bouterse wel naar de stembus gaat, krijgen wij met een veel lager opkomst toch wel wat nu voorspeld is”, stelt Breeveld.
Daarom propageert Breeveld de noodzaak van het voeren van debatten in het land. Debatten om duurzame ontwikkeling teweeg te kunnen brengen. “Laten wij discussies hebben tussen de minister van Financiën en de Vereniging van Economisten in Suriname. Ik vind het een zwaktepunt van de regering dat men de VES wegzet als een groep doemdenkers”, stelt hij. Breeveld ziet graag een zodanige beweging in het veld, waar het volk iets aan heeft, en op een juiste manier kan worden bewogen om naar de stembus te gaan.
Breeveld merkt tenslotte ook een belangrijke ontwikkeling op binnen het politieke veld. De laatste tijden is het opvallend dat politieke partijen(VHP, NDP en Abop) het veld intrekken om hun achterban te spreken en warm te maken voor de verkiezingen. “Eigenlijk zou je permanent bezig moeten zijn als politieke partij”, propageert Breeveld al jaren. Hij vindt ook noemenswaardig dat er kleinere ontmoetingen worden gehouden, in plaats van massameetings, waarbij er binding met het volk is. Belangrijk is dat men niet alleen met geschenken gaat, maar dat men vooral de mensen helpt om zichzelf te helpen. Hopelijk is dit de methode om ontwikkeling te brengen in het land. Dit zodat mensen niet moeten blijven wachten op de overheid.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!