ABS presenteert handelsstatistieken vanaf 2014 tot en met heden

ABS presenteert Handelsstatistieken  vanaf 2014 tot en met hedenGisteren heeft de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) een persconferentie belegd in het kader van haar recente publicatie over de handelsstatistieken in Suriname, welke over de periode van 2014 tot en met het eerste kwartaal van 2017 zijn bijgehouden. Dit is tot stand gekomen na een intensieve samenwerking met de afdelingen Nationale Rekeningen, Bedrijvenstatistieken en Consumenten Prijsindexcijfer. Deze publicatie bevat onder andere de export- en importstatistieken.
Chanderbali Rampersad, hoofd van de afdeling Handelsstatistieken bij ABS, gaf te kennen dat handelsstatistiek enorm belangrijk is bij onder andere het bepalen van het algemeen economisch beleid, waartoe ook gerekend kunnen worden de fiscale, monetaire en sectorale issues, tevens voor het ontwikkelen van een handelsbeleid met het buitenland. Vele importeurs en exporteurs kunnen met de handelsstatistieken hun marktanalyse uitvoeren. “Onze grootste databron is de afdeling Asycuda van het ministerie van Financiën en tal van particuliere instanties. De verwerking van de data heeft plaatsgevonden via een speciaal computerprogramma, genaamd Euro Trace.”
Naar zeggen van Rampersad is er gebruik gemaakt van classificatiesystemen, waaronder het Geharmoniseerd Systeem (HS), Standard International Trade Classification (SITC) en de Economische Goederengroep Classificatie (EGC). “De ECG is geschikt als leidraad om met name de importen van een land te categoriseren in economische goederengroepen.” Het naslagwerk bevat tevens informatie over de prominente handelsblokken, zoals Asean (Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Singapore, Thailand en Brunei), 15 landen van de Europese Unie, Mercosur (Argentinië, Brazilië, Chili, Paraguay en Uruguay), Nafta (Canada, Mexico en Verenigde Staten van Amerika (VS), Caricom lidlanden en de niet geassocieerde landen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!